Tento liek na liečbu vysokého krvného tlaku sťahuje ŠÚKL zo slovenského trhu. Čo robiť, ak ho užívate?

NETKY.SK • 27 Júl 2021, 16:3 • 2 min
Tento liek na liečbu vysokého krvného tlaku sťahuje ŠÚKL zo slovenského trhu. Čo robiť, ak ho užívate?

BRATISLAVA - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) stiahol z trhu lieky Irbesartan. Konkrétne ide o Irbesartan Zentiva a Irbesartan Hydrochlorothiazide Zentiva.

slovakia

left justify in out

Ako informoval ŠÚKL na svojej internetovej stránke, dôvodom je prítomnosť azidovej nečistoty v účinnej látke nad povolený limit.

 

Pacienti majú pokračovať v liečbe

Predmetné šarže sa sťahujú z úrovne distribučných spoločností, lekární a zdravotníckych zariadení. Dostupnosť liečby pre pacientov týmto rozhodnutím podľa štátneho ústavu ohrozená nie je.

 

Stiahnutie z trhu má preventívny charakter a ochraňuje bezpečnosť a zdravie pacienta. Pacientom, ktorí lieky užívajú, nehrozí akútne nebezpečenstvo, liečbu nemajú prerušovať.

 

Liek na vysoký krvý tlak či diabetes
ŠÚKL stiahol z trhu lieky Irbesartan Zentiva 300 mg filmom obalené tablety (tbl flm 84x300 mg (blis.PVC/PVDC/Al)), č. šarže 0R859 a Irbesartan Zentiva 300 mg filmom obalené tablety (tbl flm 28x300 mg (blis.PVC/PVDC/Al)), č. šarží: 0R1VX, 9R917.

 

Liek Irbesartan Zentiva sa u dospelých pacientov používa na liečbu vysokého krvného tlaku (esenciálnej hypertenzie) a liečbu ochorenia obličiek u dospelých pacientov s hypertenziou a diabetom mellitus 2. typu ako súčasť antihypertenzívneho liekového režimu.

 

Z trhu zmizne aj Irbesartan Hydrochlorothiazide Zentiv​a
Štátny ústav stiahol z trhu aj liek Irbesartan Hydrochlorothiazide Zentiva 300 mg/12,5 mg filmom obalené tablety (tbl flm 28x300 mg/12,5 mg (blis.PVC/PVDC/Al)), č. šarže: 0R821.

 

Irbesartan Hydrochlorothiazide Zentiva sa používa na liečbu vysokého krvného tlaku (esenciálnej hypertenzie), ak liečba Irbesartanom alebo hydrochlórtiazidom podávanými samostatne neposkytuje adekvátnu kontrolu krvného tlaku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona