Ghana do finále Afrického pohára národov proti Pobrežiu Slonoviny

NETKY.SK • 6 Február 2015, 09:01 • 2 min
Ghana do finále Afrického pohára národov proti Pobrežiu Slonoviny

MALABO - Futbalisti Ghany postúpili do finále jubilejného 30. ročníka Afrického pohára národov po výhre 3:0 nad hostiteľom šampionátu Rovníkovou Guineou. Dvakrát sa strelecky presadil útočník Jordan Ayew, jeden gól dosiahol stredopoliar Wakaso Mubarak.

slovakia

left justify in out

Práve presný zásah kmeňového hráča Rubinu Kazaň hosťujúceho v škótskom Celticu Glasgow bol jubilejným 1500. gólom v histórii APN. Predtým okrúhly 1000. presný zásah zaznamenal na APN v roku 2004 legendárny Nigérijčan Jay-Jay Okocha (31. januára 2004 v zápase proti JAR, pozn.).

"Je fantastické byť vo finále, špeciálne s týmto tímom Ghany. Pred šampionátom nám nikto nedával žiadnu šancu. Každý spomínal predovšetkým iné mužstvá, ale napokon sme vo finále my a chceme vyhrať trofej," povedal po stretnutí tréner Ghany Avram Grant pre oficiálnu stránku Africkej futbalovej konfederácie. 

 

Hlavný rozhodca v 82. min prerušil duel približne na 40 min pre výtržnosti nespokojných domácich fanúšikov. Nad hracou plochou v Malabe krúžil policajný vrtuľník a časť priaznivcov Ghany z bezpečnostných dôvodov vyviedli z priestoru štadióna. Na nespratníkov museli dokonca použiť slzotvorný plyn. Izraelčan na lavičke Ghany Grant priznal, že sa predovšetkým zaujímal o bezpečnosť svojich zverencov. 

 

"Najprv som nevedel, čo sa presne deje. Všimol som si v hľadisku nejaké náznaky násilia. Nemôžem povedať, že sa ma to netýkalo. Najdôležitejšie pre mňa v tej chvíli bolo zabezpečiť bezpečnosť pre mojich chlapcov," cituje Granta portál goal.com. 

 

Situáciu sa snažil upokojiť aj kapitán domáceho výberu Emilio Nsue tým, že sa ospravedlnil všetkým zainteresovaným za vzniknutý škandál. "Nikdy som nehral pred tribúnami, na ktorých sa dialo niečo podobné. Rád by som sa ospravedlnil v mene svojho tímu. Bol to zvláštny zážitok. Takto som sa nikdy predtým necítil," povedal hráč anglického FC Middlesbrough. 

 

"Black stars" sa vo finále pokúsia o piaty triumf na kontinentálnom šampionáte po rokoch 1963, 1965, 1978 a 1982. Pobrežie Slonoviny má na dosah druhý po titule v roku 1992, ktorý by bol zároveň druhým aj pre ich trénera Hervého Renarda. Štyridsaťšesťročný Francúz sa môže stať prvým kormidelníkom, ktorý by vyhral APN s dvoma rôznymi krajinami. Predtým sa mu to podarilo v roku 2012 so Zambiou na šampionáte, ktorý vtedy spoločne s Gabonom spoluorganizovala Rovníková Guinea. Zhodou okolností Zambia vtedy vo finále triumfovala práve nad Pobrežím Slonoviny. Renard po semifinále priznal, že výkon proti DR Kongo vo finále stačiť nebude. "Napriek náročným podmienkam a tvrdosti Konžanov sme dosiahli finále a to je najdôležitejšie. Nepáčil sa mi však náš výkon. Veľa vecí sme neurobili dobre. V druhom polčase sme hrali dobre, keďže hráči DR Kongo už boli dosť unavení. Yaya Touré odohral veľmi dobrý zápas, veľa obetoval pre tím. Vynasnažíme sa, aby trofej putovala do Abidjanu (hlavné mesto Pobrežia Slonoviny, pozn. red.)," vyhlásil Renard. 

 

Rovníková Guinea už postupom do semifinále dosiahla historický úspech APN, bronzová medaila by bola pre túto prevažne španielsky hovoriacu krajinu bonusom. Predchádzajúce maximum bolo štvrťfinále z roku 2012. Hráči DR Kongo postúpili po 17 rokoch medzi najlepšie štyri mužstvá. Vtedy sa dvojnásobní majstri Afriky (1968 a 1974) tešili po rozstrele zo značky pokutového kopu proti reprezentantom Burkiny Faso zo zisku bronzových medailí. 

 

Finále APN 2015 medzi Ghanou a Pobrežím Slonoviny je na programe v nedeľu 8. februára o 20.00 h SEČ v meste Bata. V sobotu je na 17.00 h SEČ naplánovaný súboj o tretie miesto DR Kongo - Rovníková Guinea. Už pred začiatkom jubilejného 30. Afrického pohára národov bolo isté, že na kontinentálny trón zasadne nový futbalový kráľ. Poslední víťazi spred dvoch rokov z Nigérie totiž neprešli kvalifikačným sitom. Majster Afriky si na rozdiel od víťaza tohtoročného Ázijského pohára Austrálie nezabezpečí účasť na Pohári konfederácií FIFA 2017 v Rusku. Afriku bude na spomenutom podujatí zastupovať až šampión nasledujúceho APN. 

Konečné poradie na 5. až 16. mieste: 
5. Kongo 
6. Alžírsko 
7. Tunisko 
8. Guinea 
9. Senegal 
10. Mali 
11. Kapverdy 
12. Gabon 
13. Kamerun 
Zambia 
15. JAR 
16. Burkina Faso 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies