Situácia okolo potopenej nákladnej lode na Srí Lanke sa komplikuje. Patápačom nepraje počasie

NETKY.SK • 7 Jún 2021, 13:49 • 2 min
Situácia okolo potopenej nákladnej lode na Srí Lanke sa komplikuje. Patápačom nepraje počasie

KOLOMBO - Rozbúrené more a zlá viditeľnosť komplikujú úsilie potápačov srílanského námorníctva preskúmať potápajúcu sa nákladnú loď, ktorú nedávno zničil požiar.

slovakia

left justify in out

Cieľom potápačov je zistiť či do mora neuniká palivo alebo chemikálie. Zlé podmienky im však zabránili dokončiť túto akciu.

 

Podľa úradov nič nenaznačuje tomu, že by sa do vody vyliali chemikálie alebo nafty. Ochranári však varujú pred možnou environmentálnou katastrofou. 

 

Na lodi vypukol rozsiahly požiar
Loď MV X-Press Pearl plaviaca sa pod singapurskou vlajkou začala horieť 20. mája, keď kotvila zhruba 18 kilometrov severozápadne od hlavného mesta Kolombo, keď čakala na povolenie vstúpiť do prístavu.

 

Na palube sa nachádzalo 1500 kontajnerov, v ktorých bolo okrem iného 25 ton kyseliny dusičnej a ďalších nebezpečných látok. Námorníctvo predpokladá, že požiar spôsobili chemikálie.

 

 

Oheň zničil väčšinu nákladu. Rozsiahly požiar sa podarilo uhasiť až po 12 dňoch, pričom v stredu sa loď začala potápať. Úsilie dostať loď do hlbších vôd ďalej od prístavu v Kolombe zlyhalo, keď sa potopila zadná časť plavidla a zakliesnila sa na morskom dne.

 

Mohlo by vás zaujímať: Srílandská polícia zriadila špeciálny tím, ktorý prešetrí okolnosti požiara nákladnej lode

 

Posádka dostala zákaz vycestovať

Enviroaktivisti sa obávajú o podmorský život a koralový ostrov, ktorý sa nachádza neďaleko nehody. Miestni aj napriek zákazu sa snažia vyčistiť pláže od nánosov odpadu. Vláda na Srí Lanke zakázala rybolov v oblasti zhruba 80 kilometrov pozdĺž pobrežia.

Súd v Kolombe minulý týždeň nariadil zákaz vycestovania z krajiny pre kapitána, lodného inžiniera a jeho zástupcu. Vláda plánuje proti majiteľom lode podniknúť právne kroky, aby dostala odškodnenie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies