Grécki hasiči stále bojujú s požiarmi

NETKY.SK • 23 August 2023, 12:30 • 2 min
Grécki hasiči stále bojujú s požiarmi

Atény - Stovky hasičov bojujú v Grécku aj v stredu s lesnými požiarmi, z ktorých mnohé horia v okolí Atén. V ich dôsledku museli evakuovať ďalších ľudí, pričom úrady varovali pred rizikom vzniku ďalších požiarov.

slovakia

left justify in out

Požiar zachvátil okrem iného i úpätie hory Parnitha, kde sa nachádza najväčší les v okolí gréckeho hlavného mesta. Oheň už zničil niekoľko domov a budov v mestečkách Hasia a Fyli ležiacich na predmestí Atén a ohrozuje i mestečko Medini, odkiaľ evakuovali približne 150 ľudí. Dym z požiarov pritom zahaľuje niektoré časti Atén. "Podmienky sú stále ťažké, v niektorých prípadoch extrémne," uviedol hovorca gréckych hasičov.

 

 

Dodal, že pri požiaroch severne od Atén zasahuje v súčasnosti 202 hasičov, ktorým pomáhajú dobrovoľníci. K dispozícií majú aj 65 vozidiel a 15 lietadiel, z ktorých niektoré poslali na pomoc Švédsko či Nemecko. Úrady evakuovali už stovky ľudí odvtedy, čo na severe Grécka vypukli v sobotu požiare, ktoré poháňa silný vietor. Väčšie požiare vzplanuli v krajine toto leto už druhýkrát. V utorok úrady nariadili evakuáciu mestečka Ano Liosia ležiaceho severozápadne od Atén. V evakuovanej oblasti žije vyše 25.000 ľudí, no niektorí ostali vo svojich domovoch v snahe ochrániť svoj majetok. Požiar sa už piaty deň nekontrolovateľne šíri aj v regióne Evros ležiacom pri tureckých hraniciach či meste Alexandrupoli a v chránenom lese Dadia, ktorý je domovom mnohých vzácnych druhov dravých vtákov. Aj v tomto regióne nariadili úrady cez noc ďalšie evakuácie. V utorok záchranári našli v lese neďaleko tureckých hraníc 18 tiel, z ktorých dve patrili deťom. Keďže ako nezvestný nebol nahlásený žiaden miestny obyvateľ, predpokladá sa, že išlo o migrantov. Požiare okrem toho vyčíňajú aj na ostrovoch Eubója a Kythnos či v regióne Boiótia pri Aténach. Len medzi 19. a 21. augustom zničili lesné požiare v Grécku vyše 40.000 hektárov, vyplýva zo správy Národného observatória v Aténach (NOA). Veľmi teplé a suché počasie, ktoré zvyšuje riziko vzniku požiarov, bude podľa meteorológov pretrvávať až do piatka. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies