Izrael zaočkoval 20% obyvateľstva. Palestínska samospráva ich obvinila z rasizmu

NETKY.SK • 19 Január 2021, 13:48 • 2 min
Izrael zaočkoval 20% obyvateľstva. Palestínska samospráva ich obvinila z rasizmu

JERUZALEM - Palestínska samospráva obvinila Izrael z „rasizmu“, pretože sa nepodelil o vakcíny.

slovakia

left justify in out

Izrael si vďaka enormnému úsiliu na začiatku vakcinačného procesu získal obdiv zo všetkých kútov sveta. WHO má však obavy z nerovnomerného rozloženia vakcín. Na okupovaných územiach, na Západnom brehu Jordánu a v Gaze, však obyvatelia totiž ešte nedostali žiadnu dávku. Izrael má však zaočkovaných viac ako 20% z 9.5-miliónov obyvateľov.

 

WHO sa nepáči globálna nerovnosť v prístupe k očkovacím látkam a rovnosť bude požadovať aj v prípade Izraelčanov a Palestínčanov. „Rokujeme s Izraelčanmi na viacerých úrovniach, vrátane vyšších úrovní našej organizácie, a snažíme sa preskúmať možnosť, či by Izrael mohol zvážiť pridelenie vakcín Palestínčanom,“ vyhlásil vedúci kancelárie WHO pre palestínske územia, Gerald Rockenschaub. 

 

 

Ľudskoprávne skupiny tvrdia, že Izrael ako okupačná mocnosť má zodpovednosť za poskytnutie vakcín Palestínčanom na týchto územiach. Izrael sa však bráni, že takéto povinnosti nemá a priorita sú ich vlastní obyvatelia vrátane arabských občanov. Palestínska samospráva obvinila Izrael z „rasizmu“, pretože sa nepodelil o vakcíny.

 

Palestínska samospráva dúfa, že prvé dávky dostane v najbližších týždňoch prostredníctvom iniciatívy WHO pod názvom COVAX, ktorej cieľom je zaobstarať vakcíny pre krajiny v núdzi. Tá by však mala odštartovať až v apríli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies