Frešo: Čižnár bude dvojnásobným dlžníkom Smeru

NETKY.SK • 14 Jún 2013, 11:37 • 2 min
Frešo: Čižnár bude dvojnásobným dlžníkom Smeru

BRATISLAVA - Ak sa Jaromír Čižnár stane generálnym prokurátorom, bude v tejto funkcii človek, ktorý bude dvojnásobným politickým dlžníkom strany Smer-SD. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

slovakia

left justify in out

"Prvá dlžoba, ktorú bude mať pán doktor Čižnár voči strane Smer ak bude pokračovať vo svojej kandidatúre je, že všetky možné prekážky, ktoré existovali voči tomu, aby sa pre neho uvoľnila stolička generálneho prokurátora, mu Smer plnou parou odstraňoval z cesty," vyhlásil Frešo. "Druhá dlžoba ešte len nastane. Ak príde k voľbe, pán doktor Čižnár bude zvolený len jednou stranou a bude to prípad, ktorý nemá pamätníka nie z čias mečiarizmu, ale z čias komunizmu, keď bol generálny prokurátor nominantom len jednej strany," dodal.

Časy vlády premiéra Vladimíra Mečiara mu pripomína tlak na to, aby na post generálneho prokurátora nebol vymenovaný Jozef Čentéš. Podobným spôsobom podľa neho v minulosti Mečiar spolu s Ivanom Gašparovičom vytláčali z parlamentu Františka Gauliedera.

"Budúci utorok môže byť čierny deň pre celú demokraciu," vyhlásil Frešo na margo dňa, keď by sa mala voľba generálneho prokurátora konať. Dodal, že Čižnár podľa neho porušil vlastné slovo, lebo pôvodne tvrdil, že s kandidatúrou počká na rozhodnutie Ústavného súdu v kauzách spojených s Čentéšom. "Je to človek, ktorý sa tam dostáva len preto, že tam Smer nechcel pustiť doktora Čentéša," vyhlásil Frešo. Zároveň upozornil, že Čižnár je osobným priateľom a bývalým spolužiakom premiéra Roberta Fica.

Predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská pripomenula, že samotný Robert Fico 17. mája 2011 vyjadril obavu z toho, že si vtedajšia vládna koalícia premiérky Ivety Radičovej, ktorá mala k dispozícii všetky vládne posty, zvolí ešte aj "svojho" generálneho prokurátora. "Dnes na tento post Fico menuje svojho kamaráta a spolužiaka," podčiarkla. Dodala, že polícia a prokuratúra musia mať rozviazané ruky, aby mohli postupovať voči každému rovnako, ako sa to stalo napríklad v Českej republike. Druhá rovina podľa nej je, aby sa tieto inštitúcie nestali nástrojom politického boja proti politickým protivníkom.

Žitňanská vyhlásila, že v otázke generálneho prokurátora najvyššie orgány tejto krajiny nekonali, cielene naťahovali čas. "Všetci poznáme ten príbeh o pomaly uvarenej žabe," povedala Žitňanská, podľa ktorej je prirodzené, že ľudia po tak dlhej dobe už chcú mať problém generálneho prokurátora vyriešený. Napriek tomu však podľa nej nie je jedno, akým spôsobom vyriešený bude. "Môžeme skončiť tak, že budeme napokon doktorovi Čentéšovi vyplácať odškodné vo výške možno aj niekoľkoročného platu generálneho prokurátora, ale budeme mať generálneho prokurátora dosadeného Ficom," uzavrela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies