Archeológovia pod zámkom Břeclav našli 1000 rokov starú hradbu

NETKY.SK • 9 Júl 2019, 15:54 • 2 min
Archeológovia pod zámkom Břeclav našli 1000 rokov starú hradbu

BRNO - Archeológovia objavili v podzemí břeclavského zámku zvyšky drevenej hradby z 11. storočia. Podľa odborníkov ide o mimoriadny nález.

slovakia

left justify in out

Na zámku pokračuje výskum, archeológovia tak dúfajú v ďalšie objavy. Novinárom to v utorok oznámil hovorca břeclavskej radnice Jiří Holobrádek.

 

"Podarilo sa nám už odkryť množstvo drevených štruktúr, zvyšky niekdajších hradieb," povedal archeológ Mestského múzea a galérie Libor Kalčík.

 

"Zdá sa, že súčasný zámok kopíruje pôvodné, ranné stredoveké hradby. Je to mimoriadny nález, pretože hradby z 11. storočia sú vzácne," uviedol v tlačovej správe archeológ Miroslav Dejmal z organizácie ARCHAIA Brno.

 

Výskum vykonáva ARCHAIA a Mestské múzeum a galéria v spolupráci s Masarykovou univerzitou. V utorok archeológovia prezentovali svoje doterajšie výsledky odbornej verejnosti. Informuje portál novinky.cz.

 

Aby sa dostali k dreveným základom, museli archeológovia prvé týždne vyvážať z útrob zámku množstvo hliny. Až potom mohli začať výskumné práce.

 

Ďalšie zaujímavé nálezy vraj nie sú vylúčené. "Človek naozaj nikdy nevie, čo ďalšieho nájde. Každý čriepok mozaiky nám môže pomôcť," uviedol Kalčík. 

 

Terajší zámok Břeclav je renesančná stavba, neskôr prestavaná v romantizujúcom slohu. Pôvodne však na mieste zámku stál hraničný hrad vybudovaný kniežaťom Břetislavom I., od ktorého panstvo dostalo svoje meno. Břetislav I. sa narodil po roku 1000 a zomrel v roku 1055.

 

Neskôr přemyslovský hrad aj Novú a Starú Břeclav získala rodina Žerotínova, ktorí zemepanský hrad v prvej polovici 16. storočia prestavali na honosný zámok.

 

Lichtenštejn potom dal zámku romantickú podobu umelej zrúcaniny. V posledných rokoch je budova v zlom stave, v pláne je rozsiahla rekonštrukcia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies