Francúzsky minister vnútra naznačil bezpečnostné opatrenia počas OH v Paríži

NETKY.SK • 13 Apríl 2024, 10:30 • 2 min
Francúzsky minister vnútra naznačil bezpečnostné opatrenia počas OH v Paríži

Francúzi sa dlhodobo netaja obavami z možných krvavých teroristických útokov, ako aj z kyberútokov.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre denník Le Parisien, ktorý vyšiel 8. apríla, sa na tému bezpečnostných opatrení počas OH a PH a osobitne počas inovatívneho otváracieho ceremoniálu OH vyjadril francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informoval o tom portál Inside the Games, z ktorého sme čerpali nasledovné informácie.

Podľa Darmanina verejnosť nemusí mať pred hrami obavy. Povedal, že o bezpečnosť sa každodenne bude starať 45-tisíc príslušníkov polície, žandárov a ďalších ozbrojených zložiek.

Osobitné opatrenia prijmú Francúzi pred otváracím ceremoniálom OH, ktorý sa bude konať v piatok 26. júla. Ten sa totiž na rozdiel od minulosti neuskutoční na štadióne, ale na veľkom priestore v centre Paríža.

Výpravy z celého sveta sa majú šesť kilometrov plaviť po Seine na 94 lodiach. Ich plavba má odštartovať 26. júla o 19:30 h SELČ pod Austerlitzským (Slavkovským) mostom a vyvrcholiť pod Jenským mostom pri námestí Trocadéro, odkiaľ je najlepší výhľad na parížsku dominantu – Eiffelovu vežu. Celé defilé výprav a vyvrcholenie otváracieho ceremoniálu na Trocadére má sledovať 326-tisíc ľudí, z toho 104-tisíc platiacich a VIP-hostí.

Gérald Darmanin označil takto poňatý ceremoniál za „dobrý nápad“, ale dodal, že je pripravený na všetky možnosti. „Existuje mnoho možných scenárov založených na kritických situáciách,“ uviedol.

Pokiaľ nenastanú komplikácie a všetko pôjde podľa dlhodobých plánov, tak podľa francúzskeho ministra vnútra celú oblasť okolo Seiny uzavrú pre dopravu týždeň pred 26. júlom. A v deň otváracieho ceremoniálu od 13. hodiny nikto neprejde, okrem pohotovostných prípadov (sanitky, pohotovosť, hasiči...). Pri riešení ďalších núdzových prípadov budú asistovať špeciálne policajné tímy. V stanovenom perimetri uzavrú zhruba 15 staníc metra.

Na otváracom ceremoniáli (a osobitne na jeho vyvrcholení na Trocadére) sa zúčastní veľké množstvo hláv štátov. Keďže však „prvýkrát v histórii civilného letectva“ vzdušný priestor v Paríži a okolí uzavrú od 19:00 h až do polnoci, budú môcť odletieť až 27. júla.

Mnohé hotely a veľvyslanectvá budú počas hier pod zvýšenou kontrolou bezpečnostných síl. Medzi nimi bude aj približne 2500 špecialistov približne z 50 krajín, zväčša ozbrojených. „Buď budú chrániť svoje výpravy, alebo nám požičajú psov na vyhľadávanie drog, bômb alebo zbraní, prípadne sa porozprávajú so svojimi krajanmi,“ uviedol Darmanin.

Minister vnútra hovoril aj o kontrolách dobrovoľníkov a bezpečnostného personálu, ktorý sa bude podieľať na chode hier. Prezradil, že Francúzi doteraz vykonali 195 000 administratívnych vyšetrovaní a preverili 285 000 súkromných bezpečnostných agentov. „Z nich sme vylúčili 161 ľudí, takmer výlučne Francúzov: 105 stúpencov radikálneho islamu, 35 príslušníkov extrémnej pravice, 18 z extrémnej ľavice a troch pre zahraničné zasahovanie," povedal.

Ako príklad Gérald Darmanin uviedol „radikálneho islamistu“, ktorý chcel niesť olympijskú pochodeň, alebo „krajne pravicový typ“ človeka, ktorý „chcel ísť na Ukrajinu bojovať na stranu Ruska“ a dobrovoľne to urobil.

Minister vnútra tiež podrobne opísal plány vlády na riešenie hrozby protestov, ktoré by mohli zahŕňať napríklad rozmotávanie transparentov, kladenie rúk na cestu alebo pokus o uhasenie olympijského ohňa počas púte štafety, ktorá po európskom i zámorskom území Francúzskej republiky bude putovať od 8. mája. Prezradil, že každá etapa púte olympijskej štafety bude mať pre prípad protestov pripravenú aj alternatívnu trasu, či už na ceste, alebo na vodnej ploche.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Tdroj: Olympic (www.olympic,sk) Najväčšie bezpečnostné riziká sa spájajú so slávnostnom otvorením OH 2024 v Paríži, ktoré majú vyvrcholiť na námestí Trocadéro. Foto: Paris 2024/Florian Hulleu
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies