Rusko vyzvalo Kosovo, aby zastavilo provokácie a rešpektovalo práva Srbov v regióne

NETKY.SK • 1 August 2022, 11:55 • 2 min
Rusko vyzvalo Kosovo, aby zastavilo provokácie a rešpektovalo práva Srbov v regióne

MOSKVA – Oficiálna zástupkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharová označila rozhodnutie Prištiny z 1. augusta o uplatňovaní pravidiel o nútenej výmene osobných dokladov Srbov za krok k ich vyhosteniu z Kosova.

slovakia

left justify in out

Na napätú situáciu medzi Srbskom a Kosovom zareagovala aj hovorkyňa ruskej dimplomacie, Marija Zacharovová. Tá označila rozhodnutie Prištiny z 1. augusta za krok k ich vyhosteniu z Kosova.

 

Rozhodnutie takzvaných úradov v Prištine začať od 1. augusta uplatňovať neprimerané diskriminačné pravidlá o nútenej výmene osobných dokladov a evidenčných čísiel miestnych Srbov je ďalším krokom k vysťahovaniu srbského obyvateľstva z Kosova. Rovnako ako vyhnanie odtiaľ kosovo-srbských inštitúcií, ktoré zabezpečujú ochranu práv srbských obyvateľov pred svojvôľou prištinských radikálov na čele s takzvaným premiérom Albinom Kurtim," uviedla.

 

Viac o situácii: Vladimír Dukanovič: Ak Kosovo neprestane, začneme s denacifikáciou Balkánu!

 

img

 

Zástupkyňa Ruskej federácie tiež vyzvala Kosovo, aby od svojho konania upustilo. „Rusko vyzýva Prištinu a za ňou stojace USA a EÚ, aby zastavili provokácie a rešpektovali práva Srbov v Kosove." 

 

„Kosovskí lídri vedia, že Srbi nezostanú ľahostajní, pokiaľ ide o priamy útok na ich slobody, a zámerne eskalujú napätie, aby spustili vojenský scenár. V čele útoku je samozrejme aj Belehrad, ktorý chce Západ dodatočne zneškodniť rukami kosovských Albáncov,“ dodala predstaviteľka ruského ministerstva zahraničných vecí.

 

Z domova: Ján Budaj: Lesníci ničia našu krajinu! Čo mu odpovedali?

 

img

 

Zacharovová tiež zdôraznila, že takýto vývoj udalostí je ďalším dôkazom zlyhania sprostredkovateľskej misie Európskej únie.

„Toto je aj príklad toho, aké miesto bolo pre Belehrad pripravené v Európskej únii – ponukou Belehradu, aby sa de facto zmieril s bezprávím krajanov,“ poznamenala.     

 

Kosovská vláda po tomto incidente v nedeľu večer rozhodla, že implementáciu nových pravidiel na hraniciach so Srbskom odloží o mesiac, do 1. septembra,  a zároveň uzavrela dva hraničné priechody s touto krajinou. 

 

Zo športu: F1: Aston Martin už našiel Vettelovu náhradu! Od ďalšej sezóny bude za nich pretekať Fernando Alonso



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies