Budeme potrebovať v prípade cestovania po EÚ očkovací preukaz?

NETKY.SK • 26 Február 2021, 10:25 • 2 min
Budeme potrebovať v prípade cestovania po EÚ očkovací preukaz?

BRATISLAVA - Grécko a Rakúsko vyzývajú štáty Európskej únie (EÚ), aby zaviedli „pasy" potvrdzujúce očkovanie proti koronavírusu. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že tento krok by mohol pomôcť oživiť trpiaci turistický priemysel v Európe.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Cieľom návrhu, ktorý predložili na virtuálnej diskusii lídrov únie, je, aby mohli ľudia s takýmto certifikátom o očkovaní voľne cestovať v rámci EÚ. Nie všetci v 27-člennom bloku však s návrhom súhlasia.

 

Obavy z diskiminácie
Francúzsko a Nemecko upozorňujú, že vydávanie takýchto dokumentov by mohlo byť predčasné, pretože zatiaľ nie je k dispozícii dostatok dát o efektivite vakcín v prevencii prenosu vírusu.

Obavy sú aj v súvislosti s tým, že umožnenie voľného cestovania zaočkovanej menšine, zatiaľ čo ostatní - najmä mladí ľudia, ktorí nepatria do skupiny určenej na prioritnú vakcináciu - by museli ďalej dodržiavať obmedzenia, by mohlo byť vnímané ako diskriminácia.

 

img

 

Greci však tvrdia, že na takomto kroky nie je nič diskriminačné. V lete plánujú privítať aj nezaočkovaných turistov, avšak za určitých podmienok ako je pretestovanie či povinná izolácia po príchode. 

 

Grécko a Cyprus sa zhodli, že zelenú počas leta dostanú turisti z Izraela, ktorí budú vedieť svoj stav dokázať prostredníctvom izraelského „zeleného" digitálneho certifikátu.

Grécko, rovnako ako spomenutý Izrael, už má digitálne vakcinačné preukazy, zatiaľ čo ďalší, ako Dánsko a Švédsko, zvažujú ich zavedenie.

 

Súvisiaci článok: Európski lídri hľadajú spôsob, ako vliať energiu do pomalého očkovania

 

Mutácia koronavírusu je problém
Ďalšiu komplikáciu predstavuje aj rýchle šírenie nákazlivejších variantov koronavírusu a možnosť ďalších mutácií, čo znamená, že ľudia budú zrejme potrebovať aj ďalšie dávky vakcín, aby zostali chránení.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter uviedol, že jeho krajina je za akýsi „zelený pas", podobný, ako používa Izrael.

 

img

 

„To by vám malo umožniť dokázať - prostredníctvom mobilu - že ste otestovaný, zaočkovaný alebo ste sa zotavili (z COVID-19). Náš cieľ je vyhnúť sa zdĺhavým lockdownom a konečne znovu umožniť voľné cestovanie v EÚ," napísal.

 

Nevyhnutnosť vakcinačného certifikátu
Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej by malo zhruba tri mesiace trvať vytvorenie dátového systému na použitie na hraniciach a v národných zdravotníckych systémoch. Väčšina krajín pritom súhlasila, že „digitálny vakcinačný certifikát" by mohol byť v budúcnosti potrebný.

 

img

 

Dodávky vakcín meškajú
Lídri počas štvrtkového stretnutia tiež hľadali riešenia pomalého rozbehu očkovacej kampane v únii.

 

Európska komisia (EK) čelí kritike v súvislosti so stratégiou zabezpečovania vakcín. Dostala sa tiež do konfliktu s britsko-švédskou firmou AstraZeneca, ktorá výrazne zaostala za prisľúbenou dodávkou na prvý štvrťrok.

 

Niektoré členské štáty tiež túto očkovaciu látku považujú za horšiu v porovnaní s ostatnými, pričom francúzsky prezident Emmanuel Macron sa napríklad vyjadril, že by mohla byť takpovediac neúčinná v populácii nad 65 rokov, no neuviedol žiadne dôkazy.

 

Tieto pochybnosti viedli niektoré krajiny, ako napríklad Taliansko, k odmietaniu využívania dodávok tejto látky.

 

Prečítajte si tiež: Do polovice apríla budú zaočkovaní všetci klienti DSS, sľubuje Krajniak

 

V septembri by malo byť zaočkovaných 70 % populácie
Komisia stále plánuje do polovice septembra zaočkovať najmenej 70 % dospelej populácie, no v súčasnosti je to menej ako 10 %.

 

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová sa v tejto súvislosti vyjadrila, že cíti istotu, že cieľ sa podarí naplniť.

 

„Je to 255 miliónov ľudí v Európskej únii a ak sa pozrieme na plánované čísla, je to cieľ, pri ktorom sme si istí, že ho dokážeme dosiahnuť," skonštatovala.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies