Novinári z celého sveta podporili koncept mierovej žurnalistiky. V čom spočíva jej účel?

NETKY.SK • 19 Február 2024, 13:30 • 2 min
Novinári z celého sveta podporili koncept mierovej žurnalistiky. V čom spočíva jej účel?

Medzinárodná mierová organizácia HWPL usporiadala 17. februára online seminár, na ktorom sa zúčastnilo približne 160 zástupcov médií zo 49 krajín.

slovakia

left justify in out

Medzinárodná konferencia o mierovej žurnalistike sa konala v súvislosti s ukončením druhého ročníka odbornej publikácie s názvom Peace Journalism Studies, ktorá vznikla v spolupráci s deviatimi novinármi z celého sveta.

Hlavným cieľom podujatia, ktoré sprevádzala téma "mediálny pohľad na riešenie konfliktov", bolo šíriť povedomie o koncepcii mierovej žurnalistiky, vytvoriť medzinárodnú sieť médií podporujúcich myšlienku mieru a vytvorenie akčných plánov vyzývajúcich občanov na celom svete, aby sa viac zasadzovali za mier.

Na podujatí vystúpilo šesť rečníkov, ktorí sa vo svojich prejavoch zamerali na úlohu médií v budovanie mieru, mierovú žurnalistiku, globálnu bezpečnosť a ďalšie otázky súvisiace s mierom.

Innocent Yuh, regionálny koordinátor Kamerunskej asociácie mediálnych profesionálov (CAMP), zdôraznil potrebu začať diskusiu o mierovej žurnalistike. "Ak sa pozrieme na jemnú tapisériu konfliktov a bojov, zistíme, že mierová žurnalistika je akýmsi majákom, ktorý nám svieti na cestu. Je to nástroj empatie a katalyzátorom zmysluplných zmien. Mierová žurnalistika je nástrojom otvoreného dialógu, poskytuje platformu na zdieľanie rôznych perspektív a umožňuje hlbšie nahliadnuť do zložitej povahy konfliktov a ich riešenia."

Šéfredaktor portálu Jambi Daily Hendry Nursal zdôraznil význam etického kódexu pre mierové žurnalistiky: "Novinári musia mať možnosť zúčastniť sa na takýchto podujatiach. Médiá sa musia snažiť byť vnímané ako zdroj pravdivých informácií, ktoré sú poskytované na profesionálnej úrovni a v súlade s pravidlami, ako je napríklad etický kódex. Novinári sú v rámci svojej profesie zodpovední za to, aké informácie si vyhľadávajú a ako ich následne prezentujú verejnosti."

Medzi rečníkmi bol aj ukrajinský novinár a právnik Ihor Ševyrov, ktorý zdôraznil kľúčovú úlohu mieru žurnalistiky pri riešení konfliktov: "Vojna na Ukrajine ohrozuje bezpečnosť celého sveta. Je nevyhnutné zdôrazniť, že nielen štáty sú vplyvnými aktérmi pri posilňovaní globálnej bezpečnosti. Je aj v záujme občianskej spoločnosti a ich inštitúcií. Mierová žurnalistika pomáha nadviazať komunikáciu medzi stranami konfliktu."

Príhovor si pripravil aj zakladateľ a šéfredaktor portálu Hamar Pahura Lok Bahadur Chaudhary, ktorý zdôraznil praktický prístup novinárov v mierovom procese: "Nielenže zvyšujeme povedomie o tejto ale inšpirujeme aj jednotlivcov, aby sa aktívne podieľali na vytváraní mieru a sveta bez vojny. Všetky krajiny by sa mali snažiť pravidelne každý mesiac podávať správy o mieri správy o mieri vo svete."

O pozitívnej úlohe sociálnych médií pri vytváraní mieru hovorí Oral Ofori, zakladateľ The African Dream Company, poznamenal: "Sociálne siete umožňujú ľuďom z rôznych kultúr a prostredí vzájomne komunikovať. Interakcia na týchto digitálnych platformách, ak je pozitívna, môže podporovať globálnu komunitu, ktorá spolupracuje na vytváraní mieru a vzájomného porozumenia."

S prejavom vystúpil aj Rana Setiawan, hlavný reportér islamskej tlačovej agentúry Mira: "Do roku 2022 sa 60 % ľudí domnieva, že správy, ktoré sa k nim dostávajú, sú neobjektívne alebo dokonca obsahujú dezinformácie. Mierová žurnalistika je typ novinárskej praxe, ktorej cieľom je minimalizovať konflikty a podporovať dialóg a mier v spoločnosti. HWPL je jedinou medzinárodnou mimovládnou organizáciou, ktorá vyzýva všetky médiá, aby podporovali mier."

Spoločnosť HWPL, ktorá podujatie zorganizovala, vytvára iniciatívy po celom svete nielen v oblasti žurnalistiky, ale aj mierového vzdelávania, medzináboženského dialógu alebo medzinárodného práva pre mier a rozvíja rôzne aktivity pre mládež a ženy.

HWPL pracuje na podpore mierovej žurnalistiky, a to aj prostredníctvom podujatí, ktoré vyzývajú všetky médiá, aby využili svoju úlohu na podporu vzniku zjednoteného sveta v úsilí o trvalý mier.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: HWPL ČR, Foto: Ilustračné (Katolícke noviny)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies