FOTO+VIDEO Ruská učiteľka obetovala vlastný život pri záchrane detí z horiaceho obchodného centra

NETKY.SK • 29 Marec 2018, 10:03 • 2 min
FOTO+VIDEO Ruská učiteľka obetovala vlastný život pri záchrane detí z horiaceho obchodného centra

KEMEROVO – Učiteľka, pokladník, člen ochranky či 17-ročný kadet. Zatiaľ čo Rusko smúti za viac ako 60 obetí tragického požiaru v sibírskom Kemerove, v médiách sa objavujú mená ľudí, ktorí neváhali obetovať svoj vlastný život pri záchrane detí z horiacej budovy.

slovakia

left justify in out

Študenti a zamestnanci kemerovského gymnázia sa v stredu rozlúčili s Taťánou Darsaliiovou. K improvizovanému pamätníku pred školou nosili kytice kvetov a zapaľovali sviečky, v jej triede je vystavený ručne namaľovaný portrét so stručným odkazom: „Máme vás veľmi radi".

 

Mladá učiteľka cudzích jazykov bola v nedeľu so svojou 14-ročnou dcérou v obchodnom centre Zimná čerešňa, keď vypukol požiar. Dcéru rýchlo vyviedla von a sama sa vrátila do horiacej budovy z ktorej sa jej podarilo zachrániť niekoľko detí. Príbuzný Darsaliiovej niekoľko hodín dúfali, že ju nájdu v nemocnici. Jej meno sa však objavilo na dlhom zozname obetí.

 

 

Ruské média taktiež informovali o 17-ročnom kadetovi ministerstva pre mimoriadne situácie Vladimira Putina, ktorému sa z náruče plameňov podarilo zachrániť celkom tri deti. V rozhovore pre denník Komsomolská pravda uviedol, že si spomína na zúfalú ženu, ktorá budovu odmietala opustiť s krikom, že tam nemôže nechať svoje deti.  

 

„Prišiel som k nej a spýtal sa, kde sú. Bola úplne bez seba, na jednu stranu sa zahnala rukou, tak som tam šiel. Jeden obchod, druhý, tretí...nikto nikde. A potom som začul detský krik,“ popísal situáciu kadet, ktorému sa podarilo deti vytiahnuť zo zadymených priestorov. „Natiahol som ruku a narazil na kohosi ruku. Bol to 11-ročný chlapec, ako som neskôr zistil. Neskôr som nahmatal ešte dve dievčatá, drapol som ich za golier a ťahal k východu,“ spomínal ďalej kadet na osudnú nedeľu.

 

Medzi kemerovskými hrdina je taktiež neznámy muž, ktorý zachoval chladnú hlavu a podľa svedkov z jednej horiacej kinosály evakuoval vystrašené deti. „Chcela by som sa s ním stretnúť a osobne mu poďakovať,“ uviedla obyvateľka Kemerova Olesja Čaščinová, ktorej dieťa vďaka mužovej duchaprítomnosti prežilo.

 

Konstantin Kolabuchov spolu s jednou pokladníčkou zachránili 3-ročného chlapca, ktorý sa v detskom kútiku zavrel do preliezačky a odmietal vyliezť. „Pokladník za ním dokázal vyliezť a vyniesť ho von. Potom som ho zobrala a bežali sme po schodisku dole. Nadýchal sa dymu, ale je mimo ohrozenia života. S ľahkou otravou leží v nemocnici,“ uviedol Kolabuchov.

 

 

Zo zadymeného detského kútika zachránil niekoľko ďalších detí aj jeden nemenovaný pracovník ochranky. „Zbadal som, že odniekiaľ vychádza dym. Bolo tam niekoľko detí, fotili sa s dinosaurom. Proste som ich chytil a ťahal preč. Ani neviem, koľko ich bolo. Možno desať, možno pätnásť. Behal som dokým sa dalo dýchať. Bolo tam veľmi nadymené,“ spomínal ochrankár.

 

Požiar v obchodnom centre Zimná čerešňa si vyžiadal 64 ľudských životov, z toho 41 detí. Počet zranených sa zastavil na čísle 76. O príčinách tragédie sa špekuluje, podľa vyšetrovateľov je najpravdepodobnejším dôvodom skrat elektrického vedenia.

 

Toto nešťastie vyvolalo protesty miestnych obyvateľov, ktorí sa sťažujú na ľahostajný prístup úradov a požadujú demisiu gubernátora Amana Tulejeva. Miesto navštívil aj samotný prezident Vladimir Putin, ktorý na stredu (včera) vyhlásil štátny smútok.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies