FOTO + VIDEO Mysleli ste si, že najväčsia pyramída je v Egypte? Omyl, skrýva sa vo vnútri kopca

NETKY.SK • 21 September 2017, 13:27 • 2 min
FOTO + VIDEO Mysleli ste si, že najväčsia pyramída je v Egypte? Omyl, skrýva sa vo vnútri kopca

Najväčšia pyramída na svete je ukrytá v kopci, na vrchu ktorého stojí kostol.

slovakia

left justify in out

Vo všeobecnosti najznámejšie pyramídy sú tie egyptské. Podľa obrázkov ich pozná doslova každé malé dieťa. Ale vedeli ste, že Mexiko má pyramíd oveľa viac než táto severoafrická krajina? Môžu sa dokonca popýšiť tým, že majú najväčšiu pyramídu sveta. Je však ukrytá v kopci.

 

Aztékovia zanechali v Mexiku veľké kultúrne dedičstvo, nie je však až také známe ako pyramídy z Káhiry. Viaceré z nich sú zároveň ukryté v hlbokých lesoch, prípadne priamo v kopci.

 

Cholula sa nachádza v mexickom štáte Puebla, ktorý bol v minulosti významným centrom Aztéckej ríše. Bolo to posvätné miesto, preto sa tu chrámy stavali oveľa frekventovanejšie než inde. V 16. storočí však toto miesto postihla veľká skaza, keď sem vpadol dobyvateľ Hernán Cortés a všetko vyplienil. Budovy ľahli popolom, chrámy boli zbúrané a obyvatelia vyvraždení.

 

Legenda hovorí, že miestni ešte pred vpádom kolonizátorov zakryli Cholulu hlinou, aby ju nenašli a nemohli zničiť. Zrejme sa im skutočne podarilo nových obyvateľov zmiasť, pretože na vrchu zasypaného chrámu postavili kostol.

 

O pôvode pyramídy sa toho doposiaľ nevie veľa, predpokladá sa však, že bola postavená približne okolo roku 300 pred naším letopočtom a v dobe, keď do mesta vpadli kolonizátori, mohla byť už zarastená vegetáciou, vďaka čomu vyzerala ako akýkoľvek iný kopec. To, že ide o starú aztécku stavbu, sa zistilo až v roku 1910, kedy sa v jej blízkosti začala stavať psychiatrická liečebňa.

 

Pyramída je 450 metrov široká a 66 metrov vysoká a v súčasnosti je otvorená pre turistov, ktorí sa môžu prechádzať jej viac ako osem kilometrov dlhými chodbami.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies