EÚ má veľké plány s vodíkom, predstavila nový nezávislý orgán

NETKY.SK • 13 December 2023, 11:40 • 2 min
EÚ má veľké plány s vodíkom, predstavila nový nezávislý orgán

BRUSEL - Európski zákonodarcovia dosiahli politickú dohodu o poslednej časti vodíkovej politiky Únie a zriadili nový úrad pre plánovanie vodíkovej siete. Ten sa má stať plne nezávislým od prevádzkovateľov plynárenských sietí až v roku 2028, čo kritizujú zástupcovia vodíkového sektora.

slovakia

left justify in out

Rada členských štátov EÚ a Európsky parlament dosiahli predbežnú politickú dohodu o nariadení, ktoré stanovuje spoločné pravidlá pre vnútorný trh s obnoviteľnými plynmi, so zemným plynom a s vodíkom. Cieľom týchto právnych predpisov je uľahčiť prienik obnoviteľných a nízkouhlíkových plynov, najmä vodíka a biometánu, do energetického systému, keďže ide o jedno z riešení na splnenie európskych klimatických cieľov do roku 2030.

 

Navrhovaný „balík pre trh s vodíkom a dekarbonizovanými plynmi“ predložila Európska komisia ešte v decembri 2021. Aj keď rokovania dočasne uviazli na mŕtvom bode, nakoniec sa podarilo vyjednávačom eurokomisie, europarlamentu a Rady členských štátov EÚ v piatok (8. decembra) dosiahnuť kompromis o poslednej časti balíka.

 

„Prvýkrát v histórii vytvárame právny rámec pre vodík na európskom energetickom trhu,“ vyhlásil bývalý poľský premiér Jerzy Buzek, ktorý bol hlavným spravodajcom k spisu v Európskom parlamente. Kompromisnú dohodu formálne schváli europarlament a Rada až po uzavretí samostatných rokovaní o reforme trhu s elektrinou.

Okresaný návrh

Dohodu o navrhovanom nariadení odložili minulý týždeň po viacerých Buzekových zásahoch. Požadoval napríklad zmenu v kompetenciách a plánovaní vodíkovej siete, zavedenie cieľov pre biometán a trval na tom, aby sa európske krajiny koordinovali v dopyte po vodíku. Žiadna z týchto požiadaviek sa v konečnom texte nenachádza.

 

Vo finálnom texte prevážil návrh Európskej komisie, ktorá navrhla vytvorenie nového samostatného subjektu s názvom Európska sieť prevádzkovateľov prepravnej siete pre vodík (European Network of Network Operators for Hydrogen – ENNOH).

 

Bude nezávislý od existujúcej Európskej siete prevádzkovateľov prepravných sietí pre plyn (ENTSOG) a Európskej siete prevádzkovateľov prenosových sústav pre elektrinu (ENTSOE), pričom bude využívať synergie a spoluprácu medzi týmito tromi odvetviami.

 

Odborníci neodporúčali zveriť plánovanie vodíkovej infraštruktúry operátorom plynárenskej siete (European Network of Transmission System operators for gas – ENTSOG). Varovali, že by mohli brániť potenciálnym novým účastníkom a deformovať trh vo svoj prospech. Ich varovania boli vypočuté. V roku 2026 bude novozaložený ENNOH pracovať na desaťročnom pláne rozvoja vodíkovej siete spolu s existujúcimi prevádzkovateľmi plynových a elektrických sietí.

 

 

V roku 2027 plynárenské spoločnosti začlenia niektoré zo svojich potrubí do siete pod správou ENNOH. Pôjde o tie plynovody, ktoré bude možné upraviť na prepravu vodíka namiesto fosílneho plynu. Od roku 2028 by mal ENNOH fungovať úplne nezávisle.

Nezávislosť len „naoko“

Prechodné obdobie, počas ktorého nová inštitúcia na plánovanie a riadenie vodíkovej siete ešte nebude plne funkčná, kritizujú zástupcovia energetického sektora. „Nezávislý ENNOH, ktorý je od začiatku závislý,“ komentoval výsledný text vedúci oddelenia regulácie a verejných záležitostí v dánskej energetickej firme Ørsted Josche Muth.

 

Organizácia Greenpeace zase uviedla, že dohoda o novej vodíkovej sieti nevenuje pozornosť možným konfliktom záujmov.

 

Priemyselná skupina Hydrogen Europe uvítala vytvorenie ENNOH a uviedla, že tento krok ju „stavia na rovnakú úroveň s prepravcami elektriny a plynu, čo zdôrazňuje jej dôležitú rolu pri transformácii európskej energetiky“.

 

Vyjednávači v rámci trialógu nezahrnuli do výsledného nariadenia ani záväzný cieľ vyrábať 35 miliárd kubických metrov biometánu do roku 2030, hoci je v súlade s plánom REPowerEU zbaviť sa závislosti od dovozu ruského plynu.

 

Ďalšie prijaté nariadenia

Rada aj parlament sa ďalej zhodli na rozšírení mechanizmu spoločného nákupu plynu prijatého počas energetickej krízy aj na vodík, i keď účasť plynárenských podnikov musí byť v plnej miere dobrovoľná.

 

Okrem toho sa dohodli na vytvorení dobrovoľného mechanizmu na podporu rozvoja trhu s vodíkom, ktorého cieľom je uľahčiť vykonávanie úloh eurokomisie v rámci Európskej vodíkovej banky.

 

Ďalšia časť dohody je zameraná priamo na Kremeľ. „Nariadenie bude obsahovať ustanovenia umožňujúce členským štátom prijať obmedzenia dodávok zemného plynu vrátane skvapalneného zemného plynu (LNG) z Ruska alebo Bieloruska s cieľom chrániť základné bezpečnostné záujmy členských štátov alebo EÚ,“ píše sa vo vyhlásení.

 

Záverečné ustanovenie sa týka doložky o solidarite medzi krajinami EÚ v prípade výpadkov dodávok plynu. Rada a parlament sa dohodli, že zavedú „štandardné ustanovenia“ na uplatňovanie zásady solidarity v prípade krízy, ak neexistujú dvojstranné dohody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: EurActiv, Foto: SITA / Getty Images / iStockphoto (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies