Svetové ceny potravín klesli v júni na najnižšiu úroveň za viac než dva roky

NETKY.SK • 7 Júl 2023, 15:30 • 2 min
Svetové ceny potravín klesli v júni na najnižšiu úroveň za viac než dva roky

RÍM - Svetové ceny potravín pokračovali v júni v poklese, pričom sa dostali na najnižšiu úroveň za viac než dva roky. Pokles zaznamenali viaceré kategórie potravín, klesli ceny obilnín, cukru, rastlinných olejov aj mliečnych výrobkov.

slovakia

left justify in out

Index cien potravín, ktorý sleduje mesačné zmeny v cenách obilnín, olejnín, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru, dosiahol v júni 122,3 bodu oproti nadol revidovanej hodnote 124 bodov, uviedla FAO. Pôvodná hodnota indexu za máj bola stanovená na 124,3 bodu. Júnový údaj je najnižší od apríla 2021. Zároveň znamená, že svetové ceny potravín sú v súčasnosti v priemere o 23,4 % nižšie, než predstavovalo historické maximum zaznamenané v marci 2022, keď ceny vyskočili po útoku Ruska na Ukrajinu. FAO okrem toho v samostatnej správe uviedla, že na tento rok odhaduje globálnu produkciu obilnín na úrovni takmer 2,82 miliardy ton. Mierne tak zlepšila odhad oproti máju, pričom v porovnaní s produkciou v minulom roku to predstavuje rast o 1,1 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies