FOTO Toto je najmenšie bábätko na svete, narodilo sa o 3 mesiace skôr! Neuveríte, koľko vážilo

NETKY.SK • 15 Január 2018, 16:53 • 2 min
FOTO Toto je najmenšie bábätko na svete, narodilo sa o 3 mesiace skôr! Neuveríte, koľko vážilo

JIVANTA – V Indii sa narodilo najmenšie bábätko na svete, ktoré zároveň dokázalo prežiť. Malá bojovníčka dostala meno Manushi a zároveň sa stala veľkým symbolom pre tamojšiu komunitu.

slovakia

left justify in out

Manushi prišla na svet o 12 týždňov skôr. Lekári zistili, že v tele matky nedochádza k prietoku krvi do plodu a museli ho predčasne vybrať cisárskym rezom, aby nezomrelo vnútri. Avšak život nemala zaručený ani vonku. Dievčatko vážilo len 399g – približne ako veľká čokoláda a bolo dlhé sotva ako ruka dospelého človeka. Orgány v tele mala nevyvinuté, preto nedokázala dýchať ani prijímať potravu. Všetku výživu a vitamíny jej museli lekári podávať infúziou priamo do krvného obehu. Jej pokožka bola tenká ako papier, takže s ňou museli manipulovať veľmi opatrne.

 

Lekári bábätku dávali 0,5-percentnú šancu na prežitie bez poškodenia mozgu. V počiatočných štádiách liečby na váhe stratila ešte viac.  V súčasnosti po šiestich mesiacoch liečby Manushi prepustili z nemocnice a zdá sa byť intelektuálne normálna. Váži už 2,3 kg, sama dýcha a príma mlieko.

 

img

Foto: Youtube, SWNS

 

"Bojovala, bojovala a bojovala napriek mizivým šanciam, ale dokázala to," povedal šťastný otec Giriraj.

 

Manushi sa zotavovala v Detskej nemocnici NICU v Jivante. Liečba malej Manushi sa vyšplhala na 1 milión rupií (12 800 eur), ale nemocnica chudobnej rodine dlh odpustí.  Chce totiž poslať pozitívnu správu miestnej komunite.

 

"Rozhodli sme sa zachrániť život bábätka a ponúknuť mu potrebnú lekársku starostlivosť, pretože sme chceli vyslať správu, že dievčatká musia byť chránené," povedal Dr. Sunil Janged.

 

V Indii je totiž smutným zvykom, že novorodeniatka ženského pohlavia rodičia zabijú alebo odložia do sirotinca, pretože sú považované za „príťaž“ pre rodinný rozpočet. V krajine je preto vážny nedostatok žien ale každý Ind si praje krásnu nevestu. Muži sú zúfalí, extrémne doterní a častokrát agresívni. Ak ich nejaká žena odmietne, polejú ju kyselinou, znásilnia alebo aj zabijú.  

 

„Ľudia musia vystúpiť a ukončiť túto zlú prax," dodal Dr. Janged.

 

"Sme vďační Setee a jej rodine a vážime si ich za to, že sme sa stali dobrým príkladom pre komunitu. V Rádžasthane sú dievčatká stále považované za príťaž a hromadia sa v košoch ihneď po narodení alebo sú ponechané v sirotinci,“ povedal Dr Ajay Gambhir. 

 

img

Foto: Youtube, SWNS

 

img

Foto: Youtube

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies