Enviropolícia obvinila Slovákov, ktorí mali navoziť stovky ton odpadu z Poľska a Talianska

NETKY.SK • 6 Február 2024, 11:20 • 2 min
Enviropolícia obvinila Slovákov, ktorí mali navoziť stovky ton odpadu z Poľska a Talianska

NITRA - Vyšetrovateľ enviropolície oddelenia Nitra vzniesol obvinenie trom právnickým osobám so sídlom v Rožňave, Palárikove a Topoľčanoch za zločin neoprávnené nakladanie s odpadmi a štyrom fyzickým osobám, a to 35-ročnému M. L., 45-ročnému M. I., 41-ročnému T. K. a 58-ročnému Ľ. Š., za zločin neoprávnené nakladanie s odpadmi spáchaný formou spolupáchateľstva. V roku 2021 mali zorganizovať cezhraničné prepravy odpadov rôzneho druhu z Poľska a z Talianska a následne tento odpad protiprávne uložiť na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Obvinené fyzické osoby, ako konatelia obvinených právnických osôb, mali zorganizovať v máji 2021 cezhraničnú prepravu 18,6 tony odpadu pozostávajúceho z plastov a gumy z Poľskej republiky, prepravu skoro 23 ton odpadu pozostávajúceho z plastov a gumy z Talianska a prepravu viac ako 47 ton textilného odpadu z Talianska na územie Slovenskej republiky do objektu bývalého poľnohospodárskeho družstva v obci Sikenica, časť Trhyňa, v okrese Levice.

Protiprávnym uložením tohtoodpadu vytvorili skládku o veľkosti 1.174 m3, pričom celkovo išlo o viac ako 383 ton. Včasným odhalením tohto protiprávneho konania, na ktorom sa podieľali aj pozorní občania, sa enviropolícii podarilo zabrániť podstatne rozsiahlejšiemu protiprávnemu dovozu odpadu zo zahraničia. Spoločným konaním obvinených osôb došlo k neoprávnenému nakladaniu s odpadmi veľkého rozsahu, nakoľko náklady potrebné na nakládku, prevoz a zneškodnenie tohto odpadu predstavujú sumu vo výške minimálne 136-tisíc eur.


Polícia upozorňuje občanov, že nakladanie s odpadmi je prísne regulované, nakoľko takýmto konaním dochádza k ohrozovaniu a poškodzovaniu environmentálnych a ekonomických záujmov spoločnosti a aj osobných záujmov osôb, ktorým sa takýto odpad ocitne na pozemku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Prezídium PZ / Enviropolícia SR, Foto:
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies