ROZHOVOR: Europoslankyňa presadzuje nižšie tresty za držbu marihuany. Boli by ste za či proti?

NETKY.SK • 16 Február 2021, 14:20 • 2 min
ROZHOVOR: Europoslankyňa presadzuje nižšie tresty za držbu marihuany. Boli by ste za či proti?

BRATISLAVA – Europoslankyňa a bývalá členka strany SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová sa už dlhší čas venuje téme znižovania trestov za držbu marihuany. Ako sama tvrdí, na Slovensku za pár gramov "trávy“ končia vo väzení mladí ľudia na veľmi dlhý čas. Nehovoriac o tom, že si v mnohých prípadoch musia odpykať tresty ako keby spáchali vraždu alebo sa dopustili rozsiahlej korupčnej činnosti.

slovakia

left justify in out

V rozhovore, ktorý Lucia Ďuriš Nicholsonová poskytla redakcii Netky.sk ešte v čase, kedy bola členkou SaS sa dozviete, čo ju viedlo k tomu otvoriť túto obzvlášť citlivú tému a či je šanca, že by ju v tomto podporil aj náš konzervatívny parlament na čele s hnutím OĽaNO. Europoslankyňa zároveň priblížila, ako je to s držbou marihuany v ostatných členských krajinách a ako sa s týmto problémom dokázali vysporiadať

 

 

 

Za marihuanu hrozia drakonické tresty

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová v úvode vysvetlila, že dôvodom prečo sa rozhodla otvoriť tému znižovania trestov za držbu marihuany je skutočnosť, že mladí ľudia končia za pár gramov tejto ľahkej drogy na veľmi dlhý čas vo väzení. Myslí si, že takýmto spôsobom im „kradneme budúcnosť“.

 

Zdôraznila tiež, že na Slovensku platia za držbu marihuany najprísnejšie tresty v rámci celej Európskej únie.

 

„Čo sa týka držby marihuany, náš trestný zákon ani nedokáže rozlíšiť tvrdé dílerstvo marihuany, za ktorým sú mnohé zničené životy a ponúknutie marihuanovej cigarety dvom – trom kamarátom. Ak už ju však ponúknete trom kamarátom a to aj bez toho, že by vám za to zaplatili, je to chápané ako dílerstvo. Tam sú už tie sadzby veľmi drakonické. My sa pohybujeme medzi 10-15 rokov na tvrdo,“ objasnila svoj zámer Ďuriš Nicholsonová.

 

img

 

Europoslankyňa tiež povedala, že túto tému už komunikovala s viacerými odborníkmi na trestné právo. Podľa nich, sa takéto vysoké tresty jednoznačne míňajú účinku.

 

„Jediná vec, ktorá sa mladému človeku stane je, že stratí najlepších 10 rokov života vo väzení a nevyjde odtiaľ napravený, ale so záznamom v registri trestov, čo znamená, že sa nebude vedieť zamestnať,“ vysvetlila Ďuriš Nicholsonová.

 

Mohlo by vás zaujímať: Užívateľov marihuany nad 65 rokov pribúda, má to riziká, varujú lekári

 

Našiel by návrh podporu? 

Ako ďalej prízvukovala, všetky drogy vrátane marihuany či alkoholu sú zlé, avšak tresty za držbu marihuany považuje za disproporciálne vo vzťahu k iným závažným trestným činom, ako je znásilnenie, vražda či rozsiahla korupcia, ktoré bývajú v mnohých prípadoch oveľa nižšie.

 

Aká je však šanca, že takýto návrh by podporilo konzervatívne krídlo hnutia OĽaNO či strana Borisa Kollára Sme rodina? Europoslankyňa verí, že šanca znížiť tresty je vysoká.

 

img

 

Ako uviedla, aj samotná ministerka spravodlivosti Mária Kolíková hovorí o tom, že tresty za marihuanu sú až hrozivo vysoké.

 

Na problém tiež dlhodobo upozorňuje aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá v auguste minulého roka omilostila 28-ročného muža odsúdeného za držanie a konzumáciu marihuany.

 

Súd mu pôvodne vymeral až 10,5 roka za mrežami, keďže si už viac ako polovicu odpykal, hlava štátu mu tak odpustila zvyšnú časť trestu.  

 

Prečítajte si tiež: Obchodu s drogami sa v Európe darí, prečo je to tak?

 

Mali by sme si zobrať príklad z Českej republiky

Europoslankyňa upozornila na štatistický údaj, podľa ktorého až 27 % Európanov prišlo vo svojom živote do kontaktu s marihuanou, pričom niektorí ju užívajú častejšie, niektorí občasne. 

 

Na Slovensku by to malo byť niečo okolo 16 %, čo podľa nej neodzrkadľuje realitu. Ak by sme týchto všetkých ľudí mali poslať za mreže, pravdepodobne by na Slovensku musela vzniknúť minimálne jedna ďalšia väznica.

 

img

 

Ďuriš Nicholsonová vyzdvihla model, ktorý prijali v susednej Českej republike. Ak polícia prichytí osobu s menej ako 10 gramami trávy, hodnotí sa to ako priestupok. V prípade, že má osoba pri sebe väčšie množstvo marihuany, až vtedy sa začína hovoriť o trestnom čine.

 

„Zo štatistík vyplýva, že krajiny, ktoré majú mäkkú úpravu vo vzťahu k marihuane je preukázateľné, že ľudia nezačali vo veľkom fajčiť trávu. Tým, že sa o tejto problematike viac rozpráva a šíri sa osveta, tak oveľa viac ľudí končí na liečení. Čo je dobré a želané,“ vysvetlila europoslankyňa.

 

Treba zvážiť dopady na spoločnosť

Dodala, že vyhľadanie odbornej pomoci viac pomôže ľuďom zbaviť sa závislostí, ako pobyt vo väzení. Podľa europoslankyne by sa mal tiež zohľadňovať negatívny dopad na spoločnosť. Je potrebné zvážiť čo je horšie, keď si partia mladých ľudí zapáli troch jointov alebo si kúpi dve fľaše vodky.

 

„Myslím si, že keby sa ľudia pozreli na tie čísla a racionálne argumenty, bez ohľadu na nejakú ideológiu, tak by sme sa museli zhodnúť na tom, že tie tresty sú drakonické, disproporciálne a kradnú mladým ľuďom budúcnosť,“ povedala Ďuriš Nicholsonová.

 

img

 

Europoslankyňa si nevie vysvetliť, z akého dôvodu slovenská spoločnosť do značnej miery toleruje alkohol, ale nie marihuanu.

 

„Prečo, keď 17 ročný chlapec objíma záchodovú dosku, pretože sa priotrávil alkoholom je v poriadku. A prečo ten, kto si vyfajčí jednu marihuanovú cigaretu, už musí ísť do väzenia. Nerozumiem tomu, prečo je tu taká obrovská deliaca priepasť,“ uzavrela Lucia Ďuriš Nicholsonová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies