FOTO Španielsky parlament rokuje o snahe lídra PSOE zostaviť vládu

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 12:39 • 2 min
FOTO Španielsky parlament rokuje o snahe lídra PSOE zostaviť vládu

MADRID - Španielsky parlament dnes začal rokovať o snahe lídra Španielskej socialistickej robotníckej strany (PSOE) Pedra Sáncheza (44) o zostavenie novej vlády, očakáva sa však, že ju poslanci ešte dnes zamietnu, informovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Úradujúci premiér Mariano Rajoy (60) z konzervatívnej Ľudovej strany (PP) otvoril dnešné zasadnutie parlamentu so slovami, že Sánchezove plány na zostavenie vlády považuje za vtip, a zopakoval, že jeho strana je proti tomu.

 

Sánchez potrebuje, aby ho pri dnešnom hlasovaní podporila nadpolovičná väčšina z 350 poslancov parlamentu, aby mohol zostaviť vládu. Jeho socialisti (PSOE) vyhrali 20. decembra parlamentné voľby. V zákonodarnom zbore majú 90 poslancov, pričom ich podporuje iba nová centristická strana Ciudadanos (Občania), ktorá má 40 poslancov.

 

Ľudová strana, ktorá má 123 poslancov, a ľavicový nováčik Podemos (Môžeme) so 69 poslancami sa však vyjadrili, že budú hlasovať proti tomu, aby vládu zostavili socialisti.

Sánchez dostane druhú šancu v piatok, v druhom kole hlasovania mu na zostavenie vlády bude stačiť, ak bude za hlasovať viac poslancov ako proti (jednoduchá väčšina).

Podľa agentúry AP sa očakáva dnešné hlasovanie parlamentu okolo 21.30 SEČ.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies