Irán vypálil rakety na irackú základňu s americkými vojakmi

NETKY.SK • 8 Január 2020, 04:55 • 2 min
Irán vypálil rakety na irackú základňu s americkými vojakmi

Irán zahájil útok na sily pod vedením USA v Iraku, informovala v noci na stredu americká armáda. Teherán podľa nej odpálil viac ako tucet balistických striel z iránskeho územia na najmenej dve iracké základne s vojakmi koalície vedenej Spojenými štátmi.

slovakia

left justify in out

Pentagon potvrdil, že terčom útoku sa stali letecká základňa Ajn al-Asad v centrálnom Iraku a základňa v kurdskom Irbile na severe.

 

Iránska štátna televízia predtým informovala, že Irán odpálil na americké zariadenia v Iraku vrátane leteckej základne Ajn al-Asad "desiatky" rakiet typu zem-zem.

 

Naštrbené vzťahy

Americko-iránske vzťahy a celkovú situáciu na Blízkom východe v posledných dňoch značne vyhrotilo zabitie iránskeho generála kasematy Sulajmáního pri piatkovom americkom útoku v blízkosti bagdadského letiska. Irán Spojeným štátom sľuboval tvrdú odplatu.

 

Iránske revolučné gardy podľa agentúry AP varovali USA a ich spojencov v regióne pred odvetnými údermi za raketový útok v Iraku, ktorý podľa nich bol odplatou za zabitie Sulajmáního.

 

Americký minister obrany Mark Esper niekoľko hodín pred útokom, ktorý sa začal okolo 1:30 miestneho času, vyhlásil, že Spojené štáty by mali očakávať odplatu zo strany Iránu.

 

"Je jasné, že tieto rakety boli odpálené z Iránu," uviedol v noci na stredu hovorca Pentagonu Jonathan Hoffman. "Kým vyhodnocujeme situáciu a našu reakciu, podnikneme všetky potrebné kroky na ochranu a obranu amerických vojakov, partnerov a spojencov v regióne," uistila americká armáda.

 

Základňa Ajn al-Asad, na ktorej sú umiestnené aj americké sily, bola "úplne zničená", tvrdia iránske revolučné gardy. Podľa iránskej televízie Teherán hrozí "ešte ničivějšími odpoveďami" v prípade nového amerického útoku.

 

"Pracujeme na vyhodnotenie prvých škôd spôsobených konfliktom," povedal hovorca Hoffman.

 

 

Spokojní Iránčania?

Podľa agentúry AFP dopadlo na základňu Ajn al-Asad najmenej deväť rakiet, podľa zdrojov agentúry Reuters najmenej sedem. Televízia Al-Majádín uviedla, že nad základňou prelietavali americké vrtuľníky a boli počuť sirény. Po najmenej dvojitom útoku bol na základni vyhlásený poplach.

 

Iránske revolučné gardy označili útok na základňu obsadenú Američanmi za "úplný úspech v každom ohľade".

 

Podľa nemenovaného zdroja, ktorý Reuters potvrdil odpálenie rakiet na základňu, zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne informácie o prípadných obetiach alebo škodách spôsobených útokom.

 

Základňu navštívil aj Donald Trump

Základňu Ajn al-Asad v decembri 2018 navštívil aj americký prezident Donald Trump. Biely dom v utorok večer uviedol, že o správach o útoku na americké zariadenie v Iraku vie a prezident Trump je informovaný. Situáciu monitoruje a konzultuje so svojím bezpečnostným tímom, uviedla hovorkyňa Bieleho domu Stephanie Grishamová.

 

7 slovenských vojakov

Slovenskí vojaci pôsobiaci v Iraku sú podľa Capákovej v bezpečí a ministerstvo obrany je o tamojšej situácii pravidelne informované. Vojaci sú v prípade potreby pripravení splniť evakuačné pokyny podľa rozhodnutia velenia NATO. V nadväznosti na aktuálnu situáciu v Iraku po smrti iránskeho generála Kásima Sulejmáního, pozastavilo NATO výcvikovú misiu a plnenie operačných úloh.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies