BRATISLAVA – Soľanka, chutná polievka s kusmi mäsa, stroganov, svetoznáme ruské jedlo. Nech sa páči, tu je tip na nedeľný obed v duchu ruskej kuchyne.
Soľanka.
Suroviny pre 4 osoby:
250 g šunky, 250 g hovädzieho mäsa, 200 g kyslej kapusty, 3 paradajky, 1 väčšiu cibuľu, 2-3 PL masti, 1 malý paradajkový pretlak, ½ sáčika olív, kapary, 1 kyslú smotanu, vývar, citrónovú šťavu, soľ, mleté korenie, bobkový list, čerstvý kôpor, petržlenovú vňať, cukor,
Príprava receptu:
1. Nakrájanú cibuľu speníme na masti, pridáme pretlak a paradajky. Zalejeme vývarom, pridáme soľ, bobkový list, kapustu a uvaríme do mäkka. Uvarené mäso a šunku nakrájame na kocky, spolu s olivami vložíme do polievky a krátko povaríme.
2. Na záver pridáme kôpor, kapari, petržlenovú vňať, cukor a citrónovú šťavu. Už nevaríme. Podávame ozdobené kyslou smotanou. Výbornou prílohou sú hrianky zapečené so syrom.
Sviečkovica Stroganov.
Suroviny pre 4 osoby:
200 g šampiňónov, 800 g sviečkovice, 2 väčšie cibule, 4 PL oleja, 1 PL hladkej múky, 1 dcl bieleho vína, 100 g kapary, 100 g šunky, 1 malý pretlak, 1 dcl smotany, 1 PL horčice, soľ, mleté čierne korenie, citrónovú šťavu, vývar
Príprava receptu:
1. Mäso nakrájame na širšie rezance, osolíme, okoreníme a opečieme na oleji. Na druhej polovici oleja opečieme nakrájanú cibuľu, pridáme očistené a nakrájané šampiňóny. Posypeme múkou, zalejeme vínom a vývarom.
2. Pretlak zmiešame s horčicou a nalejeme do omáčky. Spolu dusíme asi 30 minút.
3. Dochutíme citrónovou šťavou, vložíme mäso, kapary, prilejeme smotanu a spolu prehrejeme. Podávame s ryžou.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies