Visolajský: Tritisíc lekárov podáva výpovede

NETKY.SK • 12 August 2022, 14:27 • 2 min
Visolajský: Tritisíc lekárov podáva výpovede

BRATISLAVA - Aj keď sa má posledné rokovanie zástupcov lekárov s Eduardom Hegerom uskutočniť v pondelok, je otázne, či ešte niečo vyrieši.

slovakia

left justify in out

Lekári vyzývali dlhodobo na spoluprácu a rokovania, tie však začali až pred mesiacom. Šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský pre Trend uviedol, že vláda sľúbila, že pre nich pripraví dôstojné podmienky do konca júna, rokovania sa však začali až potomto dátume. 

 

„My nečakáme na nič. V auguste podáme výpovede a ideme svojou cestou. Výpovede môže zastaviť iba vláda. Snažili sme sa to vyriešiť tak, aby k tomu nedošlo, preto chodíme na rokovania. Situácia je taká vážna, že nemôžeme čakať,“ potvrdil pre Trend Visolajský.

 

Zo sveta: Rusko: USA by mali uvoľniť medzinárodné rezervy centrálnej banky Afganistanu

 

img

 

„Vláda má zákonnú povinnosť zabezpečiť zdravotníctvo občanom Slovenskej republiky a treba sa opýtať ich, prečo stále prebieha personálny rozklad zdravotníctva,“ skonštatoval tiež šéf lekárskych odborov. Na začiatku augusta oznámilo ministerstvo zdravotníctva, že prebiehajú aj rokovania medzi týmto rezortom a rezortom financií. Minister zdravotníctva však vtedy nespresnil žiadne podrobnosti ani závery. 

 

img

 

Nielen lekári, ale i záchranári už považujú doterajší stav za neúnosný. Odborári v bratislavskej štátnej záchranke začali zbierať vyhlásenia o pripravenosti k výpovediam z pracovného pomeru. Odôvodňujú to dlhodobým neriešením problémov, a to najmä platovej otázky. Pre TASR to potvrdila šéfka Základnej odborovej organizácie pri Záchrannej zdravotnej službe (ZZS) v Bratislave Zuzana Pukancová.

 

Poukázala, že o navýšení miezd sa s nimi nerokuje a žiaden konkrétny návrh nepoznajú. „Na rokovaniach nemáme zástupcu. Podporujeme aktivity Lekárskeho odborového združenia, ale oni zastupujú inú skupinu zamestnancov," upozornila. K podobnému kroku prístupili aj v Košiciach. 

 

Mohlo by vás zaujímať aj: Chcete sa sťažovať na poškodenie zdravia? Odteraz si za to zaplatíte!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies