Slučka okolo Sebastiana Kurza sa uťahuje. V putách skončila majiteľka prieskumnej agentúry

NETKY.SK • 12 Október 2021, 14:15 • 2 min
Slučka okolo Sebastiana Kurza sa uťahuje. V putách skončila majiteľka prieskumnej agentúry

VIEDEŇ - Bývalý rakúsky kancelár a ďalších minimálne osem osôb čelí podozreniam z ovplyvňovania verejnej mienky pred voľbami.

slovakia

left justify in out

Rakúska polícia zadržala v utorok prvú osobu v korupčnej kauze, ktorá viedla k odstúpeniu kancelára Sebastiana Kurza z funkcie. Ako informoval denník Der Standard, v putách skončila zakladateľka prieskumnej agentúry Research Affairs Sabine Beinschabová. Je podozrivá z toho, že z harddisku svojho počítača krátko pred minulotýždňovou raziou vymazala údaje, ktoré by mohli poslúžiť ako dôkazy vo vyšetrovaní.

 

Ovplyvňovanie verejnosti

V dôsledku prebiehajúceho vyšetrovania odmietla prokuratúra jej zadržanie komentovať. Podľa informácií rakúskeho periodika čelí obvineniam v rámci aféry týkajúcej sa Kurzovej vládnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP).

 

img

 

Údajne sa podieľala na sprenevere a úplatkárstve, keďže mala vyhotoviť prieskumy verejnej mienky favorizujúce Sebastiana Kurza pred voľbami. Za služby mala vystaviť falošné faktúry.

 

Súvisiaci článok: Nový rakúsky kancelár Schallenberg zdôraznil proeurópsky postoj

 

Kampaň za štátne peniaze

Rakúska protikorupčná prokuratúra (WKStA) vykonala minulú stredu viacero prehliadok v sídle ÖVP, v úrade teraz už bývalého kancelára Kurza i na ministerstve financií.

 

Dôvodom sú obvinenia, že verejné peniaze boli prostredníctvom korupčných zmlúv v rokoch 2016–2018 použité na zaistenie pozitívneho obrazu ÖVP v bulvárnych novinách. Platby za zverejnenie zmanipulovaných prieskumov mala dostať mediálna spoločnosť Österreich.

 

img

 

Ako vyplýva z vyšetrovania WKStA, Beinschabová o prieskumoch pred voľbami do Národnej rady (parlamentu), ktoré sa konali na jeseň 2017, detailne komunikovala s vtedajším generálnym tajomníkom rezortu financií Thomasom Schmidom.

 

Prečítajte si tiež: Kurz definitívne skončil. Novým rakúskym kancelárom sa stal Schallenberg

 

Zákázka za desiatky tisíc eur

Verejnoprávna stanica ORF priblížila, že Schmid si u Beinschabovej v auguste 2017 objednal prieskum týkajúci sa ešte nerozhodnutých voličov a bezprostredne potom dostala z ministerstva financií i zákazku na výskum na tému boja proti podvodom v hodnote takmer 62 000 eur.

 

Prokuratúra v tejto veci vyšetruje okrem Kurza a zatknutej zamestnankyne aj osem ďalších osôb a tri združenia. Bývalý kancelár Kurz všetky obvinenia odmieta a tvrdí, že nie sú pravdivé. Akúkoľvek vinu, čo sa týka realizácie a zverejnenia spomenutých prieskumov popiera i spoločnosť Österreich.

 

img

 

Kurz sa v roku 2017 vo veku 31 rokov stal najmladším demokraticky zvoleným lídrom krajiny. Svoju demisiou ohlásil v sobotu pod tlakom opozície i svojho koaličného partnera strany Zelených.

 

Z funkcie ho v pondelok oficiálne uvoľnil prezident Alexander Van der Bellen, ktorý zároveň vymenoval za nového kancelára Alexandra Schallenberga, ktorý dovtedy zastával funkciu šéfa diplomacie.

 

Prečítajte si viac: Sebastian Kurz neustál tlak pre podozrenie z korupcie! Odstupuje z funkcie kancelára

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies