Privítajte jar aj vo vašej spálni

NETKY.SK • 12 Apríl 2020, 14:37 • 2 min
Privítajte jar aj vo vašej spálni

Jar je spätá s jarným upratovaním. Pri upratovaní často vynecháme spálňu, pritom spánkom strávime 1/3 svojho života. Zaplavte si svoju dušu aj spálňu jarnou pohodou.

slovakia

left justify in out

Pavučiny a prach

 

Keď už sa pustíte do upratovania spálne tak z gruntu. Vymetajte pavučinu a zotrite prach aj na vysokých skriniach. Poriadne vyvetrajte a pustite si do izby svetlo, umyte okná, odstráňte ťažké tmavé závesy a husté záclony a nahraďte ich ľahkými. materiálmi s jemnými vzormi.

 

img

 

Posteľ ako obláčik

 

A teraz sa vrhnite na posteľ. Aj tá si totiž zaslúži vašu pozornosť a to nemalú. Začnite od základu. Matrac zložte z poťahu a jadro povysávajte a nechajte vyvetrať (tá by sa mala vetrať pravidelne). V prípade, že máte posteľ s úložným priestorom, tak vysajte a vymyte aj ten. Poťah a prípadne chránič vyperte podľa pokynov výrobcu.

 

A pretože bola tohtoročná zima mierna s častými výkyvmi teplôt, tak sa často niesla v znamení prechladnutí a chrípok. A je známe, že pri chorobe sa veľmi potíme. Časť potu sa vyparí, ale časť sa vsiakne do prikrývky, vankúšov a poťahu matraca.

 

Podľa intenzity znečistenia ich môžete buď vyprať, alebo zaobstarať nové. Ideálne sú vankúše vo vaku so zipsom, ktorý sa dá vyprať a nemusíte tak často prať samotný vankúš. Zimnú prikrývku už teraz môžete vymeniť za celoročnú alebo letnú. Skvelou variantou sú tzv. spínacie prikrývky, kedy máte dve prikrývky - letná a celoročná - a ich zopnutím získate extra hrejivú zimnú variantu.

 

Poťah matraca je do budúcnosti dobré kryť chráničom matraca. Nepriepustný chránič nie je len pre deti, ktorým sa stávajú "nočné nehody", ale aj pre osoby, ktoré sa viac potia. Táto malá investícia vám predĺži hygienickú životnosť matraca. A nielen pri nachladnutí. Aj tento rok sa očakáva nadpriemerne teplé leto.

 

Záverečnou čerešničkou v upratovaní je výmena posteľnej bielizne. To sa síce robí pravidelne, ale teraz môžete zmeniť typ materiálu, napríklad z teplého flanelu na chladivý satén alebo farebné kombinácie bavlny.

 

img

 

Privítajte jar so vkusne

 

Ak patríte k tým, ktorým dizajn spálne ladí s obliečkami, môžete voliť farby jari, teda jasné, veselé až nezbedné. V tomto období prevládajú teplé tóny jarnej zelenej trávy, žltých narcisov alebo ružové tóny magnólií a ďalších kvitnúcich stromov. Vymeniť môžete nielen obliečky a závesy, ale aj dekoračné vankúše. Múry môžete zvelebiť samolepiacou fóliou alebo obrazom s vašimi obľúbenými vzormi.

 

Nenechajte sa ukrátiť ani o kratučký okamih tohto ročného obdobia, ktoré je predzvesťou nových začiatkov, kedy sa všetko prebúdza a dodáva vám energiu (pri jarnej únave sa odporúča zvýšiť prísun vitamínu D). Doprajte si v spálni čerstvý vzduch a slnečné lúče. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies