FOTO K narušiteľovi vzdušného priestoru letia vojenskí piloti päť- až osemkrát ročne

NETKY.SK • 21 November 2016, 17:27 • 2 min
FOTO K narušiteľovi vzdušného priestoru letia vojenskí piloti päť- až osemkrát ročne

KUCHYŇA – Vojenskí piloti majú počas roka päť až osem prípadov, kedy musia letieť k narušiteľovi slovenského vzdušného priestoru. Uviedol to dnes minister obrany Peter Gajdoš v rámci cvičenia Renegade 2016, ktoré sa dnes uskutočnilo na vojenskej leteckej základni v Kuchyni aj za účasti ďalších členov vlády.

slovakia

left justify in out

"Toto cvičenie Renegade bolo zamerané na elimináciu vzdušného protivníka v systéme protivzdušnej obrany," priblížil po jeho skončení minister obrany. Na letisku nacvičovali vojenskí piloti zásah voči narušiteľovi vzdušného priestoru, ku ktorému vzlietli dve slovenské stíhačky Mig-29.

 

Narušiteľa vzdušného priestoru mali podľa scenára prinútiť pristáť na letisku. Následne sa do cvičenia zapojila špeciálna policajná jednotka, ktorá vnikla do odstaveného lietadla a vyviedla z neho páchateľov. Dnešné cvičenie bolo podľa Gajdoša o súčinnosti vojenských pilotov, polície, ale aj požiarnej ochrany a zdravotníkov.

 

O prerušení letu rozhoduje minister obrany. V čase jeho neprítomnosti to po poverení predsedom vlády môže byť aj iný člen vlády. "Päť- až osemkrát ročne sú ostré vzlety pohotovosti, ktorú máme," priblížil Gajdoš. Zvyčajne ide o prípady, kedy sa piloti neohlásia riadiacej veži. Podľa vlastných slov však o prerušení letu ešte rozhodovať nemusel.

 

Podľa veliteľa Vzdušných síl Ozbrojených síl SR Miroslava Korbu vojenskí letci sú v pohotovosti 24 hodín denne. K dispozícii sú vždy dve stíhačky plus ďalšia v zálohe. V prípade, že sa piloti nevedia spojiť s lietadlom, využívajú ku komunikácii signály.

 

"Sú presne stanovené signály, ktoré poznajú nielen naši stíhači, ale ktoré poznajú aj civilní piloti a presne vedia, ako na to majú reagovať," uviedol dnes Korba. Signálmi sú napríklad vysunutie podvozku alebo pohyb krídel.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies