Ako čo najlepšie odfotiť auto do inzerátu?

NETKY.SK • 1 September 2023, 17:30 • 2 min
Ako čo najlepšie odfotiť auto do inzerátu?

Jesenná predajná sezóna patrí spolu s tou jarnou k najsilnejším – počty áut ponúkaných bazárom na predaj výrazne rastú. Aby výkupcu v autobazári ponuka zaujala, je dobré vozidlo odfotiť tak, aby čo najlepšie vynikli jeho prednosti. Profesionálni fotografi, ktorí denne fotia stovky áut , radia, čo urobiť pre to, aby fotografie vášho vozidla boli čo najlepšie.

slovakia

left justify in out

Ako sa na fotografovanie pripraviť
- Pokojne použite mobilný telefón, nie je potrebné používať fotoaparát. Nezabudnite handričkou dôkladne očistiť šošovku mobilu.
- Foťte zásadne umyté a potom osušené auto – mokré „fľaky“ po umývaní nevyzerajú dobre a lesknú sa, aj keď sú pod autom mláčky vody.
- Vždy vyčistite interiér, aspoň vysávačom na benzínke. Palubnú dosku utrite handrou od prachu.
- Vyberte vhodnú lokalitu vzhľadom na typ vozidla – nehodí sa napríklad fotiť „športiak“ v lese, offroad na sídlisku a podobne.
- Zamyslite sa nad smerom, odkiaľ svieti slnko; farba auta najlepšie vynikne, ak po ňom necháte svetlo „skĺznuť“. Ak by bol zdroj svetla proti fotografovi, farba a detaily by zanikli – nefoťte teda radšej proti svetlu (hoci skúsený fotograf takto môže vyrobiť zaujímavú snímku). Ideálne je fotiť pod mrakom, kedy je svetlo rozptýlené. Pozor na západ slnka - svetlo je síce mäkké, ale fotenie môžu komplikovať dlhé tiene, prípadne kombinácia teplého svetla a odraz modrého neba na aute.

Ako fotiť exteriér
- Auto vždy foťte na šírku. Fotky snímané mobilom na výšku sú inak zbytočne malé; tie si nechajte na Instagram.
- Nevyužívajte širokouhlý režim fotoaparátu – široký objektív totiž deformuje obraz. Navyše, je to väčšinou zbytočné, aj základné nastavenie mobilných fotoaparátov je dostatočne širokouhlé.
- Základná zásada: vždy odfoťte celé auto, nie výškovú či šírkovú polovicu; takýchto príšerných „polofotiek“ je plná inzercia. Auto umiestnite uprostred snímky, nie je potrebné vytvárať umelecký dojem.
- Vždy foťte z úrovne svetiel či z podhľadu, nikdy z úrovne ramien fotografa. Výnimku môžete urobiť u nízkych športových áut, kde to niekedy môže vyzerať dobre.
- Nafoťte auto zo všetkých štyroch rohov. Môžete experimentovať s uhlami – zabrať viac bok alebo naopak predok a zadok auta, pokiaľ budete správne kombinovať, získate dve fotky s prevahou bočnej časti a dve fotky s prevahou prednej a zadnej časti auta.
- Ďalšie fotky by mali obsahovať detaily prednej a zadnej časti vozidla, prípadné poškodenia a motorový priestor.
- Kolesá buď natočte k fotografovi, alebo ich nechajte rovno; nikdy nefoťte pneumatiku.
- Snažte sa, aby za autom bolo jednotné pozadie (múr, obzor) a aby zo strechy vozidla „netrčali“ napríklad značky alebo stĺpy.

Ako fotiť interiér
- Tiež vo vnútri foťte vždy na šírku. Aj tu je lepšie vyhnúť sa širokouhlému režimu, ktorý deformuje obraz a je citlivejší na množstvo svetla.
- Vyfoťte celok interiéru z pravého zadného sedadla – sklopte predné operadlá čo najviac dozadu, aby bolo vidieť sedadlá. Nezaberajte zbytočne veľa výhľadu z čelného okna (automatické vyvažovanie kontrastu by vám zvyšok fotky zbytočne stmavilo), zaberte viac práve sedadlá a stredový tunel.
- Vyfoťte celé vodičove sedadlo, najlepšie cez otvorené vodičove dvere s otvoreným oknom; prípadne aj ďalšie sedadlá  podobným štýlom.
- Nezabudnite na nadštandardnú výbavu (ventilované sedadlá, adaptívny tempomat, prémiový audio systém, panoramatickú strechu a pod.). A tiež pridajte fotku batožinového priestoru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
AURES Holdings, Zdroj foto: AAA Auto
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies