Nacisti vpadli do Poľska a spustili teror. Ako začala najhoršia vojna v dejinách

NETKY.SK • 1 September 2023, 16:45 • 2 min
Nacisti vpadli do Poľska a spustili teror. Ako začala najhoršia  vojna v dejinách

Presne pred 84 rokmi začal najkrvavejší vojenský konflikt v dejinách ľudstva, druhá svetová vojna

slovakia

left justify in out

Za úsvitu 1. septembra  1939 nemecké  jednotky prepadli  Poľsko a boje si za mesiac trvania vyžiadali  66 tisíc mŕtvych  na poľskej  a 16 tisíc na nemeckej strane . Na konci invázie  si územie tzv. Druhej Poľskej  republiky medzi  sebou  rozdelili diktátori Adolf Hitler a Josef Stalin.

Druhá svetová vojna je dodnes najväčší a najrozsiahlejší ozbrojený konflikt v dejinách ľudstva, ktorý stál život asi 45 až 60 miliónov ľudí. Boje prebiehali v Európe, Ázii, Afrike a Tichomorí a zúčastňovali sa na nich muži i ženy aj z oboch ďalších obývaných kontinentov: Ameriky a Austrálie. Počas šiestich rokov trvania zahynuli alebo zomreli v dôsledku vojnových útrap desiatky miliónov civilistov, milióny príslušníkov ozbrojených síl, boli zničené celé mestá a spôsobené nevyčísliteľné škody na majetku a kultúrnom dedičstve ľudstva. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
wikipédia/ Foto: wikipédia / Bundesarchiv, Bild 146-1979-056-18A / Sönnke, Hans / CC-BY-SA 3.0
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies