V Liptovskom Mikuláši zubári vŕtajú bezkontaktne vďaka laseru

NETKY.SK • 1 September 2023, 18:30 • 2 min
V Liptovskom Mikuláši zubári vŕtajú bezkontaktne vďaka laseru

Technický pokrok a robotika zásadne zmenili nielen prácu stomatológov a ortodontistov, ale aj pohodu pacienta pri ošetrení.

slovakia

left justify in out

Už aj Na Slovensku sa dá opraviť zubný kaz takmer bezbolestne, bezkontaktne, bez vŕtania! V zubnej ambulancii v Liptovskom Mikuláši. Už aj na Slovensku sa na moderných zubných pracoviskách intenzívne využívajú najnovšie technologické zariadenia a postupy, zobrazovacie metódy ako 3D CT, citlivejšie röntgenové zobrazenie s nižšou dávkou žiarenia v podobe rádioviziografie, neinvazívna digitalizovaná diagnostika kazu, bezkontaktné spôsoby ošetrenia zubného kazu zubným laserom, digitalizácia odtlačkov a pracovných postupov pri vyhotovení zubnej protetiky, využívanie 3D tlače, ako aj 3D modelácie v počítačovom softvéri alebo práca so zväčšením. Podľa odborníkov ortodoncia zažíva revolúciu v oblasti digitálneho plánovania aj priebežnej kontroly liečby. Laser v stomatológii prináša pacientom menej bolesti. Strach z bolesti počas ošetrenia je jedným z hlavných dôvodov, prečo mnohí z nás odkladáme návštevu zubnej ambulancie. Splnené želanie, že k zubárovi pôjdeme len vtedy, ak na nás nevytiahne vŕtačku a ošetrenie zubného kazu bude takmer bezbolestné, je už realitou. „Využitie stomatologického lasera na bezkontaktné ošetrenie zubného kazu prináša nový rozmer ošetrenia, pri ktorom je eliminovaný kontakt rotačných nástrojov – vrtákov s povrchom zuba. Integrácia ďalších pracovných nástrojov, ktoré znižujú nepríjemné vnemy, je pre stomatológiu rovnako dôležitá ako osveta,“ je presvedčená lekárka z kliniky Dr. Martin. 

Za najlepší výdobytok modernej doby v stomatológii považuje práve laser, ktorý má oveľa širšie využitie ako „len“ ošetrenie zubného kazu. „Jeho výhodami sú manažment bolesti, urýchlenie regenerácie, efektívna aktivácia dezinfekčných roztokov v koreňových kanálikoch, selektívna preparácia kazu, ochrana zvyšných zdravých zubných tkanív a mnoho ďalších vecí. Využitie laserov kombinácii s operačným mikroskopom posúva možnosti ošetrenia do vyššej ligy,“ tvrdí J. Ohlasová. Robot a stomatológ si musia „rozumieť“. Vymoženosti robotiky, laserov, zobrazovacej techniky či RTG s nízkou hladinou žiarenia sa však nedajú nájsť v každej ambulancii zubného lekára. Jednak preto, že technológie sú drahé a môžu si ich dovoliť iba pracoviská, kde ich využívajú viacerí lekári a investícia do nich je reálne návratná. Avšak ani najmodernejšie prístroje a roboty nenahradia vedomosti a šikovnosť stomatológa. „Kvalita ošetrenia je závislá od zručnosti ošetrujúceho aj od technológií, ktoré má k dispozícii. Lekár ich musí dokonale poznať a ovládať, aby ich vedel využívať. Okrem prístrojového vybavenia ambulancie si to preto vyžaduje aj kontinuálne vzdelávanie a praktické tréningy lekárov, čo má zase vplyv na vyššiu cenu, ale hlavne na vyššiu kvalitu ošetrenia,“ vysvetlila stomatologička.

Hlavné výhody stomatologického lasera: Využitie stomatologického lasera na bezkontaktné ošetrenie zubného kazu závisí od konkrétnej situácie a typu kazu. Laser prináša niekoľko výhod oproti tradičným metódam. Bezbolestné ošetrenie. Stomatologický laser dokáže pôsobiť presnejšie a zameriava sa iba na postihnuté oblasti zubu, čím minimalizuje potrebu použitia vrtáka a iných invazívnych nástrojov. Minimalizácia krvácania a otoku. Laser dokáže podporovať zhlukovanie krvných ciev počas ošetrenia, čo vedie k minimalizácii krvácania a otoku v ošetrenom mieste.  Menej invazívnych zákrok. Stomatologický laser umožňuje presné odstránenie postihnutého tkaniva a zubného kazu bez potreby odstraňovania zdravého tkaniva v okolí.  Rýchlejšie hojenie. Ošetrenie laserom znamená rýchlejšie hojenie, keďže dochádza k minimalizácii zásahov do tkaniva v okolí kazu.  Nižšie riziko infekcie. Laserové svetlo má antimikrobiálne vlastnosti a dokáže dezinfikovať ošetrované oblasti. Bez lokálnej anestézie. V niektorých prípadoch môže byť laserové ošetrenie zubného kazu realizované bez potreby lokálnej anestézie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies