FOTO: 65. ročník folklórneho festivalu Východná opäť nesklamal

NETKY.SK • 8 Júl 2019, 16:39 • 2 min
FOTO: 65. ročník folklórneho festivalu Východná opäť nesklamal

VÝCHODNÁ - Folklórny festival Východná počas 65-ročnej histórie festivalu sa stal špičkovou prehliadkou tradičnej ľudovej kultúry a jej folklórnych prejavov. Festival sa konal od 4. - 7.7.2019 a opäť nesklamal.

slovakia

left justify in out

Medzi 1 400 účinkujúcimi v desiatkach umeleckých programov sa každoročne prezentujú aj víťazi národných súťažných prehliadok folklórnych súborov, detských súborov, ľudovej hudby, speváckych skupín, sólistov hudobníkov a tanečníkov. 

 

img

Zdroj: TASR
 

Program Z tvorby profesora Štefana Nosáľa v podaní umeleckého súboru Lúčnica bol vo štvrtok večer na Veľkej scéne amfiteátra vo Východnej úvodným podujatím 65. ročníka Folklórneho festivalu Východná.

 

Na festivale nechýbala ani naša prezidentka

 

Na slávnostnom otvorení festivalu sa zúčastnila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. „Rada sa vraciam na tento festival, lebo je dôležité osláviť náš jedinečný folklór. Bohatstvo Slovenska spočíva v našich ľuďoch, v pestrosti našich tradícií a v našej prírode. Každý región má svoje špecifické tradície, ktoré sú rozdielne. A pritom sme sa stretli spoločne, aby sme sa tešili z tejto rozmanitosti. Chcela by som poďakovať všetkým účinkujúcim, organizátorom a dobrovoľníkom, ktorí tieto tradície uchovávajú a rozvíjajú. Veľmi sa teším, že tu dnes večer môžem byť s vami,“ povedala na otváracom ceremoniáli Čaputová.

 

img

Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová

 

Slovensko je jedinečné tým, aké je rozmanité. Folklór je toho skvelým príkladom. Hoci každý región má svoje vlastné tradície, nerozdeľuje nás to, ale spája.


Zdroj: TASR
img

Zdroj: TASR

 

V nedeľu sa uzavreli brány festivalu
 

Súčasťou boli prehliadky talentov na malej scéne, hudobno-spevácky program Zo sveta v evanjelickom kostole či prehliadka tradičného ľudového odevu v pásme Cestou k vám. V programe nazvanom #enikibeniki sa v amfiteátri predstavili najúspešnejšie detské folklórne súbory z krajských súťaží. 

 

img

Zdroj: TASR

 

Folklórny festival Východná vyvrcholil záverečným galaprogramom nazvanom Vtedy vo Východnej, ktorý sa začal na veľkej scéne v amfiteátri. Pod režisérskou taktovkou Stanislava Marišlera sa o vrchol festivalu postarali folklórne súbory Corvinus Közgáz (Maďarsko), Dúbrava (Česko), Kralycja (Ukrajina), Oro (Srbsko), Przyszowianie (Poľsko), Považan (Považská Bystrica), Podpoľanec (Detva), Živel (Bratislava), detský folklórny súbor Kornička (Trenčín), folklórna skupina Kýčera (Čierny Balog), Bardfa, spevácka skupina Ruthenia (Bratislava) a ľudová hudba Michala Pagáča.

 

img

Zdroj: TASR

 

Slávnostné služby Božie v evanjelickom kostole vo Východnej odštartovali v nedeľu záverečný deň 65. ročníka Folklórneho festivalu Východná 2019. Jeden z najväčších folklórnych festivalov na Slovensku vyvrcholil popoludní galaprogramom v amfiteátri. Informovali o tom organizátori festivalu na webovej stránke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies