Gazprom sa odvolá proti miliardovej pokute, ktorej čelí v Poľsku pre plynovod Nord Stream 2

NETKY.SK • 4 November 2020, 20:20 • 2 min
Gazprom sa odvolá proti miliardovej pokute, ktorej čelí v Poľsku pre plynovod Nord Stream 2

MOSKVA – Ruský plynárenský monopol Gazprom sa odvolá proti rekordnej pokute, ktorú firme pre jej zapojenie do výstavby plynovodu Nord Stream 2 vymerali poľské protimonopolné úrady.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v stredu rakúska agentúra APA, ktorá sa odvolávala na zdroje z prostredia firmy. Poľský protimonopolný úrad začiatkom októbra uložil ruskej štátnej energetickej spoločnosti pokutu vo výške 6,5 miliardy eur.

 

Rozhodnutie odôvodnil tým, že projekt poškodzuje poľských spotrebiteľov. Úrad pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľov vymeral pokuty aj ďalším piatim zahraničným firmám podieľajúcim sa na projekte, a to v celkovej sume 52 miliónov eur.

Poľsko rozhodne odmieta plynovod, ktorý je v záverečnej etape výstavby a má prepravovať ruský zemný plyn cez Baltské more do Nemecka a západnej Európy mimo tradičných tranzitných trás prechádzajúcich cez ukrajinské a poľské územie.

 

Podľa protimonopolného úradu by plynovod mohol viesť k zvýšeniu cien plynu v Poľsku a poškodiť spotrebiteľov. Ďalšie firmy, ktoré v Poľsku pokutovali, sú Engie Energy, OMV, Shell, Uniper a Wintershall. Firmy sa môžu proti postihu odvolať.
 

Mohlo by vás zaujímať: Európa našla nového dodávateľa plynu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies