Nápoj luxusu oslavuje svoj sviatok: Medzinárodný deň šampanského dnes prezentuje francúzsku oblasť Champagne

NETKY.SK • 27 Október 2023, 19:22 • 2 min
Nápoj luxusu oslavuje svoj sviatok: Medzinárodný deň šampanského dnes prezentuje francúzsku oblasť Champagne

S myšlienkou, aby malo svoj špeciálny deň aj šumivé víno zo Champagne, prišiel v roku 2009 kalifornský autor píšuci o víne menom Chris Oggenfus. Ten svojim nadšením pre šampanské upútal za uplynulých viac ako desať rokov doslova tisíce milovníkov šumivých vín, a tak niet divu, že sa z tohto nápadu stal svetový sviatok.

slovakia

left justify in out

Šampanské je víno par pre všetky nálady a ku každej príležitosti. Je to víno, ktoré nás preberie a vzpruží, víno, s ktorým môžete stráviť deň aj prežiť nezabudnuteľnú noc. Dnes, 27.10, slávi šampanské svoj veľkolepý sviatok. Medzinárodný deň šampanského si môžete vychutnať aj vy a my vám prinášame krátku históriu a zopár tipov na strávenie príjemných dní pri poháriku nielen počas tohto sviatku.

Symbol prepychu a zážitkov

Hoci sa používanie termínu vína zo Champagne objavuje už v polovici 17. storočia, skutočnou senzáciou sa tie šumivé vína stali až na prelome 17. a 18. storočia. Svoj podiel na tom mali obzvlášť prírodné podmienky, ktoré udávali nielen charakter vína, ale aj jeho obchodovateľnosť. Čoskoro sa tak dostalo šampanské na kráľovský dvor vo Versailles, ktorý v tom čase udával módne trendy medzi európskou aristokraciou. 

Preto tiež zrejme nikoho neprekvapí, že sa dopyt po šampanskomrýchlo rozšíril napríklad do Holandska, Nemecka, Anglicka, Portugalska či Španielska. V tom čase plnilo rôzne bankety a oslavy. 

V priebehu storočí sa potom dokonca šampanské premenilo na symbol, ktorý je dodnes spájaný s akýmkoľvek príjemným okamihom, kedy je oceňované ako zvodný nápoj pre špeciálnu príležitosť, pričom vo forme prípitku zostáva na prvých priečkach dodnes.

Deň vyhradený pre šampanské

S myšlienkou, aby malo svoj špeciálny deň aj šumivé víno zo Champagne, prišiel v roku 2009 kalifornský autor píšuci o víne menom Chris Oggenfus. Ten svojim nadšením pre šampanské upútal za uplynulých viac ako desať rokov doslova tisíce milovníkov šumivých vín, a tak niet divu, že sa z tohto nápadu stal svetový sviatok.

Medzinárodný deň šampanského sa každoročne oslavuje vždy štvrtý piatok v októbri, čo tento rok vychádza na 27. október . Deň vzniku samostatného Československa tak môžete osláviť v tomto roku veľmi štýlovo, a to s pohárom šampanského v ruke.

Navštívte oblasť Champagne vo Francúzsku

Ak by ste si mohli na poslednú chvíľu zarezervovať let do Francúzska, aby ste oslávili Deň šampanského v tomto úžasnom regióne. 

Žiaľ, ak sa vám to tento rok nepodarí, prikladáme zopár zaujímavých miest na preskúmanie.

 

1. Dom Pérignon

Dedinka Hautvillers, ktorá sa nachádza päť kilometrov severne od Epernay, je jedným z najvýznamnejších miest v histórii vína v regióne Champagne-Ardenne.

Práve tu nájdeme hrobku slávneho Dom Pérignona! Dom Pérignon bol správca pivnice z opátstva Hautvillers, teda mních zodpovedný za potraviny. Koncom 17. storočia „vynašiel“ techniku ​​šampanského vína.

2. Reims a jeho katedrála

Návšteva hviezdy regiónu Champagne, Reims, je samozrejme jednou z neprehliadnuteľných miest počas víkendovej návštevy v Champagne. 

Za vávštevu stojí napríklad taká Notre-Dame de Reims, ktorá je súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Vznešená gotická katedrála bola po stáročia miestom korunovácie francúzskych kráľov.

3. Epernay a jeho neprehliadnuteľný Avenue de Champagne

Nemôžeme hovoriť o tom, čo robiť v Champagne, bez toho, aby sme spomenuli Epernay. Akohlavné mesto Champagne je mesto Epernay jedným z nevyhnutných miest na jednodňový výlet alebo víkend v regióne Champagne vo Francúzsku.

Ponúka všetky výhody mesta a vidieka v kombinácii a jeho centrálna poloha je jednou z jeho najlepších výhod.
Epernay má však predovšetkým bohaté kultúrne a architektonické dedičstvo. V centre mesta je slávna Avenue de Champagne so strediskom najprestížnejších šampanských domov na svete, vrátane neporovnateľného Moët & Chandon. 

Ale Avenue de Champagne je tiež 110 kilometrov podzemných galérií, kde sa uchováva vzácny nektár!

Zdroje:

https://www.warehouse1.cz/cs/magazin/kalendar-vyznamnych-dni/mezinarodni-den-sampanskeho-10962

https://travellingcorkscrew.com.au/blog/champagne-day-ways-celebrate/

https://bnbepernay.com/en/weekend-in-champagne-france-top-10-must-see-ideas/

https://travellingcorkscrew.com.au/blog/champagne-day-ways-celebrate/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: myrecipes.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies