Dal by niekto 8 miliónov USD za sadu šiestich tenistiek Michaela Jordana? Stalo sa.

NETKY.SK • 7 Február 2024, 17:40 • 2 min
Dal by niekto 8 miliónov USD za sadu šiestich tenistiek Michaela Jordana? Stalo sa.

Basketbalová legenda Michael Jordan vyhral počas svojej plodnej športovej kariéry šesť majstrovstiev NBA – a sada šiestich tenisiek, ktoré mal na sebe, keď si tieto tituly vybojoval, sa v aukcii predala za rekordných 8 miliónov dolárov.

slovakia

left justify in out

Piatková víťazná ponuka za „The Dynasty Collection“ dosiahla 8 032 800 dolárov, čím podľa aukčnej siene Sotheby’s stanovila nový globálny aukčný rekord pre tenisky nosené v hre. Súpravu tvorili Air Jordan VI (1991), Air Jordan VII (1992), Air Jordan VIII (1993), Air Jordan XI (1996), Air Jordan XII (1997) a Air Jordan XIV (1998).

 

"Táto súprava predstavuje najcennejšiu a najvýznamnejšiu kolekciu tenisiek Air Jordan, ktorá bola kedy uvedená na trh," uviedol aukčný dom na svojej webovej stránke pred aukciou. Je pozoruhodné, že z každého páru sa predal iba jeden.

 

Pred finále NBA v roku 1991 Tim Halland, výkonný riaditeľ PR pre Chicago Bulls, požiadal Jordana, aby mu v prípade víťazstva dal jedny zo svojich použitých párov tenisiek Air Jordan. Michael Jordan, ktorý zápas vyhral, splnil túto požiadavku, a podpísal tenisky predtým, ako ich daroval Hallandovi – a kvôli povere pokračoval v tejto tradícii aj na ďalších piatich šampionátoch, tvrdí aukčný dom Sotheby's, ktorý tenisky získal od súkromného amerického zberateľa, ktorý ich mal získať od Hallanda.

 

Aukčná časť obsahovala aj sadu podpísaných limitovaných fotografií zobrazujúcich usmievajúceho sa Jordana, ktorý mal po triumfálnom finále NBA na sebe iba jednu tenisku.

Medzera medzi Jordanovými prvými tromi po sebe idúcimi majstrovstvami a jeho poslednými tromi bola spôsobená krátkym odchodom z basketbalového sveta, keď sa v októbri 1993 venoval profesionálnemu bejzbalu. Hoci do marca 1995 urobil štýlový návrat viedol Chicago Bulls do najúspešnejšej základnej časti v histórii NBA so 72 víťazstvami.

 

Výnimočný hráč Jordan si vyslúžil prezývku „Air Jordan“ vďaka svojej neuveriteľnej schopnosti skákať až priam akrobatickým manévrom.

 

Línia Air Jordan bola vyhľadávaná milovníkmi tenisiek už od doby, keď ich bývalá hviezda Bulls nosila vo svojom nováčikovskom roku – so silným trhom opätovného predaja (resell) v tomto jeho sortimente.

Tieto tenisky nie sú však prvé, ktoré sa predali za takúto závratnú sumu. Minulý rok sa pár Jordanových ikonických čierno-červených Air Jordan 13 – tie, ktoré nosil, aby priniesol domov Bulls víťazstvo počas 2. zápasu jeho posledného šampionátu NBA v roku 1988 – predal za 2,2 milióna dolárov v aukčnej sieni Sotheby’s v New Yorku.

 

V októbri 2021 sa pár červeno-bielych tenisiek Nike Air Ships, typ, ktorý nosil Jordan počas svojho piateho zápasu v NBA v nováčikovskej sezóne s Bulls 1. novembra 1984, predal na aukcii za 1,47 milióna dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN / Amarachi Orie, Foto: CNN / Shutterstock / EPA-EFE/ Jerome Farve
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies