Flotila pre Gazu: Organizátori tvrdia, že Izrael poškodil už druhú loď

NETKY.SK • 30 Jún 2011, 09:05 • 2 min
Flotila pre Gazu: Organizátori tvrdia, že Izrael poškodil už druhú loď

Flotila pre Gazu: Organizátori tvrdia, že Izrael poškodil už druhú loď

slovakia

left justify in out

img

Organizátori propalestínskej flotily, ktorá má prelomiť blokádu Gazy, tvrdia, že Izrael uskutočnil sabotáž už na druhej lodi.
      Aktivisti pre izraelský armádny rozhlas uviedli, že motor írskej lode bol poškodený počas kotvenia v gréckom prístave Pireus.
      Niekoľko dní predtým aktivisti obvinili Izrael z poškodenia lodnej vrtule švédskeho plavidla. Izrael obvinenia nekomentoval.
      Osem až desať lodí propalestínskych aktivistov má z Grécka vyplávať tento týždeň. Nie je jasné, či poškodenie dvoch lodí spôsobí odklad cesty.
      Hlavným organizátorom flotily je Hnutie za slobodnú Gazu, koalícia organizácií a ľudskoprávnych aktivistov, ktorá vznikla v roku 2008 s cieľom postaviť sa proti izraelskej blokáde pásma Gazy a dopraviť tam lodnou cestou humanitárnu pomoc.
      Minulý rok si izraelský zásah proti podobnej flotile vyžiadal smrť deviatich tureckých aktivistov. Obe strany obviňovali druhú z vyvolania násilia.
      Izrael zaviedol námornú blokádu po tom, ako militanti hnutia Hamas prevzali v roku 2007 nad pásom Gazy kontrolu.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies