Firma Molex odchádza z Kechneca, starosta verí v jej návrat

NETKY.SK • 21 Júl 2010, 12:10 • 2 min
Firma Molex odchádza z Kechneca, starosta verí v jej návrat

Firma Molex odchádza z Kechneca, starosta verí v jej návrat

slovakia

left justify in out

img

Výrobca konektorových systémov pre počítačový, telekomunikačný a automobilový priemysel, americká spoločnosť Molex, ktorá ako prvá začala pôsobiť v priemyselnom parku pri obci Kechnec v okrese Košice - okolie, ho po desiatich rokoch opúšťa. TASR to potvrdil starosta obce Kechnec Jozef Konkoly, podľa ktorého časť svojej výroby presúva Molex do Číny, ale aj do niektorých podnikov v Európe.
Molex Slovakia, a. s., Kechnec ešte vo februári 2009 oznámil Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Košiciach hromadné prepúšťanie s tým, že ohrozených je 793 pracovných miest. "K 30. júnu 2010 bolo skutočne zrušených 700 pracovných miest, doteraz prišlo do evidencie úradu okolo 200 bývalých zamestnancov," informoval TASR hovorca ÚPSVaR v Košiciach Igor Jakeš. Toto číslo bude vyššie, keďže bývali zamestnanci Molexu neboli iba z okresu Košice - okolie.
Podľa starostu obce Kechnec spoločnosť Molex, ktorá zamestnávala ešte pred dvoma rokmi okolo 1000 ľudí, svoje poslanie splnila. "Ja som vďačný aj za tých desať rokov, lebo tých 1000 ľudí tam našlo svoju prácu a čo je najdôležitejšie, doniesli inú kultúru do pracovno-právnych vzťahov a modernú technológiu. Najmä v tom boli pozitívni, že zhruba 800 pracovných miest bolo pre ženskú populáciu," uviedol Konkoly. Verí, že sa spoločnosť Molex do Kechneca ešte v budúcnosti vráti. "Takže nebolo by vhodné, aby sme lámali palicu a nemiestnymi poznámkami by sme začali súdiť," konštatoval kechnecký starosta, podľa ktorého spoločnosť Molex čerpala štátnu podporu vo veľmi malej miere.
V súčasnosti je v priemyselnom parku pri obci Kechnec etablovaných 14 firiem, ktoré zamestnávajú zhruba 3000 ľudí. Podľa Konkolyho skôr prepustení zamestnanci z firmy Molex už našli prácu v rámci priemyselného parku. "O tých, ktorí ostali v závere, bolo veľmi slušne postarané, lebo mali možnosť čerpať ročnú mzdu," dodal.
V priestoroch po firme Molex sa postupne etabluje luxemburská spoločnosť IEE Sensing zameraná na výrobu automobilových bezpečnostných snímacích systémov, ktorá v prvej fáze zamestná 360 ľudí a výhľadovo by chcela vytvoriť až 560 pracovných miest. O prenájom zvyšných priestorov majú záujem ďalšie dve spoločnosti, ktoré plánujú zamestnať viac než 1000 ľudí.
Podľa hovorcu ÚPSVaR dosiahla ku koncu júna miera evidovanej nezamestnanosti v meste a okrese Košice - okolie 12,36 %, čo je medzimesačný nárast o 0,16 %. Zamestnávatelia majú na košickom úrade nahlásených 120 voľných pracovných miest. Najžiadanejší sú stále vodiči medzinárodnej kamiónovej dopravy (35). Mierny dopyt na trhu práce je podľa Jakeša aj po šičkách (12), stavebných robotníkoch (10), prevádzkových pracovníkoch (10) a predavačkách (4).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies