Fico: Všetci asi nemôžeme dostať výnimku na znižovanie deficitu

NETKY.SK • 18 Marec 2013, 10:26 • 2 min
Fico: Všetci asi nemôžeme dostať výnimku na znižovanie deficitu

BRATISLAVA - Slovensko je proti uplatňovaniu výnimiek pri konsolidácii verejných financií v Európskej únii (EÚ) v tomto roku. Vláda sa pritom podľa svojho predsedu Roberta Fica (Smer-SD) obáva rozdielneho prístupu k veľkým a malým krajinám.

slovakia

left justify in out

"Pochybujem, že by sme si všetci mohli v roku 2013 urobiť nejaké výnimky," uviedol v dnešných Sobotných dialógoch Rádia Slovensko.

O tom, že tento rok nesplní záväzný 3-% limit na deficit verejných financií, opakovane hovorí Francúzsko. Zatiaľ však oficiálnu žiadosť o odklad tejto povinnosti nepodalo. "Ak by toto bolo na stole, s vysokou pravdepodobnosťou s tým nemôžem ako predseda vlády súhlasiť, že nejaká krajina, najmä taká veľká a dôležitá pre chod EÚ, by mala dostať nejakú výnimku," zdôraznil Fico.

Zároveň si však podľa vlastných slov uvedomuje medzinárodno-politickú realitu a delenie členov EÚ na veľké a malé, a teda silné a slabé krajiny. "Často sa stane, že tí veľkí si urobia čo chcú a nepozerajú na záujmy tých malých," upozornil šéf slovenskej exekutívy.

O zmiernení tempa konsolidácie sa podľa neho môže hovoriť, ale až od budúceho roka a bez výnimiek. "Trváme na tom, dokončime naše povinnosti v roku 2013, poďme na úroveň 3 % HDP a ak je tu názor, že rýchle tempo ozdravovania verejných financií ide proti hospodárskemu rastu, poďme o tom hovoriť v roku 2014 a dohodnime sa na inom tempe, ale toto tempo by malo platiť pre všetkých," dodal Fico. Ozdravovanie verejných financií má totiž podľa neho veľký význam, prejavuje sa aj dôverou na finančných trhoch a nízkymi nákladmi na požičiavanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies