Rokovací deň v parlamente rozbehol návrh novely zákona o pandemickom ošetrovnom

NETKY.SK • 17 September 2020, 10:28 • 2 min
Rokovací deň v parlamente rozbehol návrh novely zákona o pandemickom ošetrovnom

BRATISLAVA - Poslanci sa v úvode druhého rokovacieho dňa 12. schôdze Národnej rady (NR) SR venovali novele zákona o sociálnom poistení, ktorá rieši úpravu pandemického ošetrovného (OČR).

slovakia

left justify in out

Novela 

Právnu normu, ktorá je už v druhom čítaní, prerokúva plénum v skrátenom legislatívnom konaní. Nárok na pandemické OČR nemá mať podľa návrhu ten rodič, ktorý nedá svoje dieťa do školy pre obavy z nákazy novým koronavírusom, a to v prípade, ak bude neobmedzená prevádzka škôl a predškolských zariadení.

 

img

 

Takto to platí 

Podľa platnej legislatívy je nárok na dávku pandemické ošetrovné, okrem iného, podmienený neúčasťou dieťaťa na výchovno-vzdelávacom procese v predškolských a školských zariadeniach, pričom o zaradení dieťaťa do výchovno-vzdelávacieho procesu rozhoduje rodič dieťaťa, čím de facto rozhoduje aj o svojom nároku na dávku pandemické ošetrovné.

 

Návrh

"Cieľom predloženého návrhu je odstrániť prípadné interpretačné nezrovnalosti v súvislosti s nárokom na dávku pandemické ošetrovné v čase riadne prebiehajúceho výchovno-vzdelávacieho procesu, teda neobmedzenej prevádzky škôl a predškolských zariadení," priblížil rezort práce v doložke vplyvov k novele zákona.

 

img

 

Po novom tak pandemické ošetrovné nepatrí rodičovi v prípadoch, keď neprejaví záujem o účasť dieťaťa na vyučovaní z dôvodu obavy o jeho zdravie.

 

Nárok na OČR

Rodič by však mal mať aj naďalej nárok na pandemické ošetrovné v prípadoch, keď počas trvania krízovej situácie budú predškolské zariadenia, školy alebo ich časti, napríklad konkrétne triedy, uzatvorené na základe rozhodnutia príslušného orgánu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona