Festival Astorka ponúkne témy dnešných dní

NETKY.SK • 14 Október 2015, 12:48 • 2 min
Festival Astorka ponúkne témy dnešných dní

BRATISLAVA - Divadlá, ktoré sa aktuálne vyjadrujú k problémom dnešných dní, prinesie aj túto jeseň do Bratislavy Festival Astorka.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala dramaturgička Divadla Astorka Korzo ’90 Andrea Dömeová, 11. ročník Festivalu Astorka sa uskutoční od 25. do 29. októbra. Do bratislavského sídla Astorky na Námestí SNP 33 zavíta titulom Najlepšie české divadlo roku 2014 ovenčené pražské Divadlo Na zábradlí s Najlepšou inscenáciou roka a Najlepšou hrou roka - Velvet Havel. Z Prahy prídu aj Dejvické divadlo a Švandovo divadlo na Smíchově, Lubuski Teatr Zielona Góra z Poľska a Vígszínház z Budapešti. V Scénických rozhovoroch, ktoré sú naplánované na 27. október o 17:30, uvidia tento rok režiséra Juraja Nvotu. Program festivalu odštartuje v nedeľu 25. októbra o 19:00 Shakespearovými Sonetmi v podaní Václava Postráneckého a v sprievode ženského sláčikového kvarteta. Predstavenia sa začínajú o 19:00 a predaji sú ešte posledné lístky. Popri hrách a scénických rozhovoroch festival sprevádzajú aj koncerty a výstavy, medzi iným 28. októbra o 20:30 recitál slovenskej režisérky a hudobníčky Andrey Bučko v sprievode harfy v podaní Márie Kmeťkovej.


Od roku 2005, kedy sa uskutočnil prvý ročník Festivalu Astorka naň už prijali pozvanie desiatky zahraničných súborov z Európy a USA. Práve na Festivale Astorka sa po prvý raz na Slovensku predstavili mnohé poľské, maďarské i české divadelné súbory, rovnako ako divadlá z Ruska, Bieloruska. Priestor dostávajú aj slovenskí umelci a účinkovalo tu i mnoho slovenských džezových a bluesových muzikantov, výtvarníkov, fotografov. Popri hlavnom programe prebieha sprievodný program, ktorý pozostáva z koncertov, výstav, premietania filmov. Medzi najznámejšie herecké osobnosti na festivale, patrili napríklad českí umelci Ivan Trojan, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Jiří Bartoška, Vilma Cibulková. Do Astorky tiež v minulých ročníkoch jej festivalu zavítala mnohými cenami ovenčená varšavská herečka Malgorzata Rožniatowska, známa z Kieslowského filmu Krátky film o láske. Publikum mohlo spoznať aj slávneho ruského divadelníka Marka Rozovskeho, maďarských umelcov ako sú László Gálffi, András Kern, Erzsébet Kútvölgyi a mnohých ďalších, dodala Andrea Dömeová. Viac o festivale možno nájsť na webstránke divadla https://www.astorka.sk.


Hneď po Festivale Astorka uvedie Divadlo Astorka Korzo´90 na úvod svojej 26. sezóny premiéru inscenácie hry Antona Pavloviča Čechova Višňový sad v réžii Mariána Amslera a pod názvom Višňový sad (nebude).

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies