Fedor: Potrebujeme nezávislú kontrolu únikov tajných materiálov

NETKY.SK • 6 November 2013, 15:19 • 2 min
Fedor: Potrebujeme nezávislú kontrolu únikov tajných materiálov

BRATISLAVA – Podstatný nie je podľa podpredsedu SDKÚ-DS Martina Fedora nový systém odpočúvania, ale nová nezávislá kontrolná a vyšetrovacia inšpekcia.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Fedor dnes pre agentúru SITA, je úplne očividné, že systém existujúcich orgánov činných v trestnom konaní pre takéto prípady je bezmocný. „Vyšetrovanie všetkých doterajších únikov odpočúvaní a ich zneužívania je pomalé a výsledky sú nulové. Preto sa takéto prípady opakujú,“ zdôraznil.

Fedor pripomenul, že SDKÚ-DS dlhodobo navrhuje zavedenie nezávislej Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov, ktorá by znamenala efektívny nástroj na vyšetrenie pochybení príslušníkov bezpečnostných zborov, ako aj únikov utajovaných materiálov či odpočúvaní z prostredia polície či tajných služieb. „Vyzývame ministra vnútra, aby sa poobzeral po svete - stačí do Čiech - a prestal odmietať myšlienku nezávislej a účinnej kontroly. S malou prestávkou je ministrom vnútra už ôsmy rok a nemôže sa preto vyhovárať na nikoho iného, ak kontrolné systémy nefungujú a z polície unikajú utajované skutočnosti,“ vyhlásil 

Do médií unikli nahrávky rozhovorov novinára Toma Nicholsona najprv s bývalým kolegom zo Sme a najnovšie aj s údajným šéfom skupiny piťovcov Jurajom Ondrejčákom. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) sú úniky dobrou motiváciou, aby nový plánovaný systém odpočúvania „dokopali“ čo najrýchlejšie. „Ten bude sám o sebe dostatočne autonómny na to, aby takéto veci nemohli vznikať,“ vysvetlil minister Kaliňák a dodal poznámku, že „je toho naozaj dosť“. Kaliňák považuje za potrebné, aby sa najprv pripravili technické podmienky pre nový systém uskutočňovania odpočúvaní a potom sa na to nadstavila nová legislatíva. Nechce predstavovať nový zákon, ktorý by nezodpovedal technike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies