Fed zvýšil úroky, v budúcom roku to plánuje urobiť trikrát

NETKY.SK • 15 December 2016, 09:52 • 2 min
Fed zvýšil úroky, v budúcom roku to plánuje urobiť trikrát

WASHINGTON - Americký Federálny rezervný systém (Fed) zvýšil svoju kľúčovú úrokovú sadzbu vzhľadom na posilňovanie ekonomiky USA a očakávanie vyššej inflácie. Vo vyhlásení zverejnenom po svojom stredajšom zasadaní Fed uviedol, že hlavnú úrokovú sadzbu posúva vyššie o štvrť percentuálneho bodu do pásma 0,5 až 0,75 percenta. Centrálna banka krajiny zároveň vyjadrila očakávanie, že v roku 2017 úroky zvýši trikrát.

slovakia

left justify in out

Americký akciový trh v stredu po zvýšení úrokov zažil svoj najhorší deň za dva mesiace. Zdvihnutie úrokových sadzieb sa na trhu všeobecne očakávalo, ale investorov prekvapilo to, že Fed v budúcom roku predpokladá tri ďalšie zvýšenia úrokov. Predošlá prognóza americkej centrálnej banky totiž rátala s tým, že úroky sa v roku 2017 zvýšia iba dvakrát.

 

V rámci odpovede na otázku na tlačovej konferencii po zasadaní Fed-u jeho šéfka Janet Yellenová uviedla, že podľa nej ekonomika USA nepotrebuje stimuly, aké navrhuje novozvolený prezident Donald Trump, ktorý chce znížiť dane a investovať do infraštruktúry. Yellenová uviedla, že takáto politika pravdepodobne nezvýši zamestnanosť, keďže miera nezamestnanosti je teraz na úrovni 4,6 percenta, čo je deväťročné minimum. Terajšia nezamestnanosť je mierne nižšie pod úrovňou, o ktorú sa Fed z dlhodobého hľadiska snaží. "Môj predchodca a ja sme vyzývali na prijatie fiškálnych stimulov, keď nezamestnanosť bola podstatne vyššie, ako je teraz," povedala šéfka Fed-u.

 

Centrálna banka USA teraz prognózuje, že miera nezamestnanosti v krajine do konca roku 2017 klesne na úroveň 4,5 percenta a na takejto úrovni zostane aj v roku 2018. Americké hospodárstvo podľa predpovede Fed-u v tomto roku vykáže rast o 1,9 percenta a v budúcom roku posilní o 2,1 percenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies