FBI: Podľa odseknutého prsta je hľadaný moslimský terorista mŕtvy

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 10:56 • 2 min
FBI: Podľa odseknutého prsta je hľadaný moslimský terorista mŕtvy

WASHINGTON - Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) v stredu potvrdil smrť malajzijského člena moslimskej teroristickej skupiny Džamá islámíja, Zulkifliho bin Hira, ktorého mal na zozname najhľadanejších teroristov. Americké ministerstvo zahraničných vecí vypísalo za jeho zatknutie odmenu vo výške päť miliónov dolárov.

slovakia

left justify in out

Džamá islámíja má blízko k al-Káide a stála za mnohými bombovými útokmi na Filipínach i v okolitých krajinách. Podľa vyjadrenia FBI bol Hir zabitý pri útoku na Filipínach ešte v januári. Osoba blízka vyšetrovaniu uviedla, že FBI potvrdila jeho smrť po analýze DNA z odseknutého prsta, ktorý filipínske orgány našli na mieste útoku, pri ktorom zahynul. Prst previezli do USA, kde agenti FBI porovnali jeho DNA s DNA jedného z jeho súrodencov a našli spojitosť.

 

Z miesta útoku, ktorý ukončil trojročné prímerie na Filipínach, odniesli iba Hirov prst, pretože tam vládol chaos. Pri zrážke s moslimskými povstalcami tam prišlo o život 44 príslušníkov filipínskeho zásahového komanda, napísala agentúra Reuters.

 

Hirovu smrť oznámila už pred troma rokmi filipínska armáda s tým, že zomrel pri leteckom útoku, vlani sa však opäť objavil na ostrove Mindanao pod ochranou odštiepeneckej skupiny Front islamského oslobodenia Morov (MNLF).

 

Kancelária FBI v Los Angeles uviedla, že teraz vyškrtla Hira zo zoznamu najhľadanejších teroristov.

"Muži a ženy v FBI vyjadrili úprimnú sústrasť odvážnym príslušníkom (filipínskych) špeciálnych zásahových jednotiek, ktorí prišli o život pri pokuse zatknúť tohto nebezpečného utečenca," povedal predstaviteľ FBI David Bowdich.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies