Lucia Ďuriš Nicholsonová: Slovensko nepríde o miliardu z eurofondov, bude to oveľa viac!

NETKY.SK • 18 Október 2021, 12:35 • 2 min
Lucia Ďuriš Nicholsonová: Slovensko nepríde o miliardu z eurofondov, bude to oveľa viac!

BRUSEL – Europoslankyňa v štyroch bodoch jasne zhrnula situáciu na Slovensku. Predstavitelia vlády z jej vyjadrení určite radosť mať nebudú.

slovakia

left justify in out

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová v štyroch bodoch zhrnula situáciu na Slovensku. Vo videu na sociálnej sieti upokojila antivaxerov, že Slovensko je jedna z krajín, ktorá má najnižšiu zaočkovať v rámci celej európskej 27-ky.

 

„Naše nemocnice sa plnia nezaočkovanými, ktorí uverili blábolu o tom, že keď budú v posilňovni dvíhať činky a piť Aloe Vera, ich imunita ich ochráni proti Covid-19. Od lekárov viem, že pred posledným výdychom sú mnohí prekvapení, že to ich namakaná imunita nedala. Desiatky mŕtvych denne nezabíja iba Covid, ale aj hoaxy. Napríklad tie od ružovo-líceho Mazureka a iných z jeho gardy, ktorí už okrem tradičného popierania holokaustu, popierajú aj pandémiu. Polícia musí voči šíriteľom hoaxov rázne zakročiť!“ vyhlásila europoslankyňa.

 

 

Prehrávame boj proti antivaxerom

V druhom bode pripomenula, že minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský požiadal generálneho prokurátora Maroša Žilinku o súčinnosť a pomoc v snahe vysporiadať sa s ľuďmi, ktorí v spoločnosti a na sociálnych sieťach šíria dezinformácie a strach z očkovania. Ďuriš Nicholsonová je presvedčená, že za smrť nezaočkovaných sú zodpovední aj tí, ktorí hoaxy šíria.

 

img

 

„A to predovšetkým verejne známi ľudia. Keďže medzi šíriteľmi hoaxov je veľa politikov, ktorí dostali Žilinku do funkcie, napríklad taký Boris Kollár, generálny prokurátor dal novinárom len zopár všeobecných vyjadrení a Lengvarskému žiadne záruky,“ zhodnotila europoslankyňa.

 

Chudobní budú ešte chudobnejší

Lucia Ďuriš Nicholsonová v príspevku zareagovala aj na avizované zdražovanie energií od budúceho roka. Zdôraznila, že rast cien zasiahne najmä sociálne slabšie skupiny obyvateľstva.

 

„Európska komisia vyzvala vlády, aby z verejných peňazí, teda aj eurofondov, pomohli chudobným a zraniteľným. Dúfam, že tá pomoc nebude vyzerať tak, ako tá pandemická, ktorá bola pomalá, nízka, deravá a hodila veľmi veľa ľudí cez palubu,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu.

 

img

 

Tvrdí, že zodpovední politici by mali túto krízu využiť na serióznu diskusiu o tom, ako znížiť spotrebu energií na Slovensku. Prízvukovala, že drvivá väčšina Slovákov zbytočne plytvá a v zimných obdobiach prekuruje svoje byty.

 

Musíme sa naučiť šetriť

„Keď sme sa nasťahovali do Bruselu, iba za prvú zimu sme mali takmer 2 000-eurový nedoplatok na plyne. Sťažovala som sa na to domácej a tá sa ma spýtala, na koľko stupňov sme vykurovali. Odpovedala som, že na 22, skoro odpadla,“ priblížila euposlankyňa svoju osobnú skúsenosť. 

 

Vysvetlila, že priemerný Belgičan svoj byt či dom vykuruje na 18 stupňov, pričom má na sebe dva svetre. Nicholsonová uviedla, že svoj boj o príjemnú teplotu vzdala, keď zistila, že ani kúrenie drevom v krbe sa jej veľmi nevyplatí. Kubík dreva sa totiž v Belgicku predáva za viac než 100 eur.

 

„Ceny energií ovplyvniť nevieme, ale spotrebu áno. Už len nájsť tých zodpovedných politikov,“ dodala.

 

Prečítajte si tiež: Lucia Ďuriš Nicholsonová sa rozhodla zavesiť politiku na klinec. Je znechutená a má toho dosť

 

Zlá správa na záver

Nicholsonová sa vo videu venovala aj nedostatočnému čerpaniu eurofondov. Pripomenula, že na Slovensko už dorazil prvý balík peňazí z Fondu obnovy vo výške 823-miliónov eur určených na eliminovanie negatívnych dopadov pandémie.

 

„Čo s nimi teraz tí politickí babráci budú robiť? Slovensko je na chvoste v čerpaní eurofondov. Kým iné štáty čerpajú na 60 percent, my ledva na 45 percent,“ zhodnotila s tým, že ministri majú v „šuplíkoch zasekaných 9-miliárd eur“ zo starých eurofondov. Kriticky okomentovala aj výroky a sľuby vicepremiérky Veroniky Remišovej o reforme, ktorá má zrýchliťzefektívniť ich čerpanie.

 

img

 

„Pravda je taká, že Remišová čerpá eurofondy ešte pomalšie ako Ficove vlády.“  Pripomenula tiež svoju tlačovú besedu, na ktorej upozornila na možné prepadnutie miliardy eur z eurofondov.

 

„Tak tu je update. Tých peňazí nám v roku 2023 prepadne ešte viac. Vláda nebola schopná zmeniť prebyrokratizovaný systém, ani reformu verejného obstarávania. A niekto bude musieť za túto blamáž niesť zodpovednosť," skonštatovala. 

 

V závere ľudí vyzvala, aby v zime neotáčali termostatom, ale radšej si obliekli hrubý sveter či kabát a nepočúvali Mazureka, a nechali sa zaočkovať. 

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ: Nicholsonová tvrdí, že Slovensko prišlo z Európskeho fondu až o miliardu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies