Po obnove otvorili Petrivaldského vilu v Hnúšti, bude tam interaktívna expozícia

NETKY.SK • 26 Marec 2023, 13:0 • 2 min
Po obnove otvorili Petrivaldského vilu v Hnúšti, bude tam interaktívna expozícia

HNÚŠŤA - Po komplexnej rekonštrukcii v Hnúšti v piatok slávnostne otvorili národnú kultúrnu pamiatku Petrivaldského vilu. Je to jeden z mála zachovaných historických objektov meštianskej architektúry a urbanistického rozvoja mesta z prelomu 19. a 20. storočia.

slovakia

left justify in out

Ako informovala výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová, projekt obnovy Petrivaldského vily sa realizoval od roku 2018. "Začal sa architektonicko-historickým a umelecko-historickým výskumom a návrhom obnovy, vďaka ktorému sa podarilo objaviť a zrekonštruovať aj unikátnu interiérovú výzdobu," priblížila. Počas otvorenia okrem iného predstavili aj projektovú štúdiu, prezentujúcu účel využitia Petrivaldského vily a zámer vytvorenia interaktívnej expozície. Program otvorenia obohatilo podujatie s názvom Stretnutie po rokoch Daxner a Francisci venované 200. výročiu narodenia týchto významných rodákov z regiónu Gemer a Malohont.

 

Budovu netradičného vzhľadu navrhli pre miestneho podnikateľa stavitelia z Rožňavy. V pristavanom zadnom trakte bolo v minulosti umiestnené zariadenie na výrobu a plnenie sódovky do fliaš. Po smrti posledného majiteľa Pankráca Petrivaldského v roku 1976 sa vila dostala do majetku štátu. V roku 1996 ju získalo mesto Hnúšťa a malo v nej vzniknúť múzeum, čo sa ale napokon nezrealizovalo. Vila je od roku 1998 národnou kultúrnou pamiatkou. V roku 2018 dalo mesto na jej obnovu vypracovať projektovú dokumentáciu. Samotná rekonštrukcia sa začala v roku 2021.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona