Ukrajinské útoky potopili ruskú korvetu triedy Tarantul, partizáni poskytli satelitné zábery

NETKY.SK • 19 Január 2024, 17:16 • 2 min
Ukrajinské útoky potopili ruskú korvetu triedy Tarantul, partizáni poskytli satelitné zábery

SEVASTOPOĽ - Ukrajinské útoky na prístav Sevastopoľ na okupovanom polostrove Krym koncom decembra potopili ruskú korvetu triedy Tarantul. Uviedli to analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) na základe analýzy zozbieraných údajov, informuje web Ukrajinská pravda.

slovakia

left justify in out

Partizánske hnutie Ateš, v ktorom pôsobia Ukrajinci a Krymskí Tatári, vo štvrtok uviedlo, že objavilo potopenú korvetu triedy Tarantul v sevastopoľskej zátoke. Okrem toho satelitné zábery, ktoré partizáni poskytli, potvrdzujú, že korveta sa potopila niekedy medzi 28. a 31. decembrom. Ruskí a krymskí okupační predstavitelia tvrdili, že ruskí vojaci 28. a 30. decembra odrazili ukrajinské útoky dronmi.

 

Analytici z ISW sú presvedčení, že potvrdenie doteraz nehláseného úspešného ukrajinského útoku naznačuje, že najnovšia kampaň útokov zo strany Ukrajiny proti okupovanému Krymu je pravdepodobne úspešnejšia, ako otvorené zdroje doteraz informovali.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval Západ, aby obmedzil výrobu zbraní v Rusku

Urobil tak po vyhlásení, že až 95 percent zahraničných súčiastok, ktoré nájdu v ruských zbraniach na Ukrajine, pochádza zo západných krajín„Západ musí seriózne pristúpiť k tomu, aby obmedzil schopnosť Ruska vyrábať zbrane. Podľa niektorých údajov je až 95 percent v zahraničí vyrobených súčiastok, ktoré nájdeme na Ukrajine v ruských zbraniach, zo západných krajín,“ uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na sociálnej sieti.

 

Súkromné firmy podľa Kulebu vyvážajú do Ruska tovar civilnej potreby alebo tzv. dvojakého použitia, ktorý obsahuje komponenty na výrobu zbraní. Toto tvrdenie nepodložil dôkazmi, no Ukrajina pravidelne analyzuje súčasti ruských rakiet a dronov, ktoré dopadnú na jej územie, uvádza AFP.

 

„Ukrajina by potrebovala menej pomoci a stratila by menej životov, ak by sa dôkladne odhalili a eliminovali všetky schémy a medzery umožňujúce obchádzanie sankcií,“ dodal Kuleba.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu štvortonovou protilodnou raketou zo 60. rokov

Rusi dnes odpálili na Ukrajinu protilodnú strelu P-35 s hmotnosťou štyri tony a dĺžkou desať metrov, ktorá bola uvedená do prevádzky v roku 1962. Ako referuje ukrajinský web Defence Express, raketa mohla byť odpálená buď z pobrežného obranného systému Redut alebo z divízie protilodnej protiraketovej pobrežnej obrany Objekt-100.

 

Raketa P-35 sa používa v systéme protilodnej protiraketovej pobrežnej obrany Objekt-100. Toto podzemné zariadenie sa nachádza neďaleko Balaklavy na Kryme. Samotné rakety sú ukryté pod zemou v odpaľovacích zariadeniach a sú zdvihnuté len krátko pred štartom. Celkovo boli v Rusku len dva takéto systémy - jeden na Kryme a druhý na ostrove Kildin v Barentsovom mori. Dostupné informácie naznačujú, že druhý je momentálne opustený.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroje: SITA / ISW / Ukrajinská pravda, SME, AFP, TASR, Pravda, Foto: Ukrajinská pravda
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies