Rakúsky prezident ocenil súdržnosť Európy. Putina vyzval, aby ukončil vojnu

NETKY.SK • 9 Máj 2022, 14:35 • 2 min
Rakúsky prezident ocenil súdržnosť Európy. Putina vyzval, aby ukončil vojnu

VIEDEŇ – Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen v pondelok pri príležitosti Dňa Európy zdôraznil súdržnosť Európy v súvislosti s ruskou útočnou vojnou proti Ukrajine a šéfa Kremľa Vladimira Putina vyzval na ukončenie vojenskej agresie. TASR správu prevzala z agentúry APA.

slovakia

left justify in out

„Ukončite túto vojnu! Ukončite zabíjanie!“ apeloval rakúsky prezident na Putina v prejave vo Viedni, pričom spomenul aj šokujúce správy o zverstvách páchaných ruskou armádou a utrpenie civilného obyvateľstva. Putin podľa jeho slov „prekročil všetky medze a Európa odpovedala“. Van der Bellen vyhlásil, že na rozdiel od Ruska je v Európe „vylúčené, aby niekto sám konal proti celému obyvateľstvu, väznil ľudí za ich názory, rozpútaval vojnu.“ „My vieme, že empiricky podloženú pravdu nie je možné relativizovať. Lži sú lži,“ uviedol.

 

img

 

„Práve teraz si musíme viac než kedykoľvek predtým vážiť našu liberálnu demokraciu,“ apeloval rakúsky prezident. „V týchto temných dňoch žiaria hviezdy Európskej únie mimoriadne jasne,“ uviedol. „Odvážne Ukrajinky a odvážnych Ukrajincov budeme podporovať aj naďalej,“ uistil. „Európa znamená silu práva, a nie silu silnejšieho,“ poznamenal vedúci zastúpenia Európskej komisie v Rakúsku Martin Selmayr. „Európa znamená budovanie, a nie ničenie. Európa znamená mier, a nie vojnu,“ povedal.

 

Možno vás zaujme: EÚ odpovie na ukrajinskú žiadosť o členstvo v júni, uviedla Von der Leyenová



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies