Fakultná nemocnica v Nitre má ako prvá na Slovensku svoju vedeckú radu

NETKY.SK • 14 November 2023, 08:00 • 2 min
Fakultná nemocnica v Nitre má ako prvá na Slovensku svoju vedeckú radu

NITRA - V nitrianskej fakultnej nemocnici v pondelok po prvý raz zasadala vedecká rada. Slúžiť bude ako poradný orgán nielen pre riaditeľa nemocnice, ale aj pre medikov i lekárov. "Sme prvou nemocnicou na Slovensku, ktorá ustanovila takýto typ orgánu," uviedol riaditeľ nemocnice Michal Fajin.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov bude vedecká rada okrem iného nápomocná aj pri získavaní medikov a mladých lekárov, ktorí sa o ňu budú môcť oprieť pri svojom ďalšom vzdelávaní. "Bude pomáhať aj lekárom našej nemocnice, aby si pri rôznych problémoch mohli vymeniť skúsenosti s odborníkmi, ktorí patria k vedeckým špičkám v oblasti zdravotníctva na Slovensku," povedal Fajin.

Podľa predsedu vedeckej rady Mariána Bakoša budú jej členovia pomáhať vo vedeckovýskumnej činnosti i pri riešení rôznych projektov a získavaní grantov. "Chceme sa, samozrejme, zamerať aj na našich zamestnancov a pomáhať im pri vzdelávaní. Chceme tiež nadviazať spoluprácu s ďalšími nemocnicami nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike a s univerzitami. Ide nám teda o podporu mladých lekárov i vedeckej činnosti," skonštatoval Bakoš.

Dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Juraj Payer považuje zriadenie vedeckej rady v nitrianskej fakultnej nemocnici za unikátny projekt. "Takéto orgány poznám zo sveta, ale na Slovensku som sa s tým ešte nestretol. Preto som túto iniciatívu prijal s radosťou. Vždy je dobré, keď je viac ľudí, ktorí dokážu poradiť. Určite by bolo v prospech zdravotnej starostlivosti, keby sa viac fakultných nemocníc inšpirovalo týmto nitrianskym modelom," uviedol Payer.


Vedecká rada môže podľa neho slúžiť aj na prilákanie mladých lekárov. "Jednou z jej úloh je vytvoriť pre lekárov kvalitné pracovné prostredie, aby mali dôvod zostať, keď si uvedomia, že ich nemocnica je rovnako kvalitná ako nemocnice v okolitých krajinách. Vedecká rada zložená z odborníkov, ktorí môžu pomáhať lekárom, určite prispeje k tomu, aby nemocnica bola čo najkvalitnejšia," doplnil Payer.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR, Foto: NitraDen.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies