Hvezdáreň v Humennom ponúka nočné pozorovanie

NETKY.SK • 10 Apríl 2022, 08:26 • 2 min
Hvezdáreň v Humennom ponúka nočné pozorovanie

HUMENNÉ/MICHALOVCE – Deň hvezdární a planetárií si v nedeľu (10. 4.) po dvoch rokoch poznačených pandémiou nového koronavírusu pripomenú programom pre deti i dospelých obe hvezdárne na Zemplíne. V prípade priaznivého počasia ponúka Vihorlatská hvezdáreň (VH) v Humennom nočné pozorovanie oblohy, hvezdáreň v Michalovciach zakúpenie meteoritu.

slovakia

left justify in out

Dopoludňajší program začína vo VH o 9.00 h premietaním „astrorozprávok“, ktoré boli podľa slov riaditeľa VH Igora Kudzeja v predpandemických rokoch obľúbené nielen u detí, ale aj ich otcov. „Popoludňajšia prednáška je pre 'fajnšmekrov', tentoraz bude o čiernych dierach,“ doplnil s tým, že prednáške bude popoludní predchádzať teleskopické pozorovanie aktivít Slnka. Realizácia najnavštevovanejšej časti podobných podujatí, nočné pozorovanie oblohy, bude závisieť od počasia.

 

img

 

Program v michalovskej hvezdárni sa začne o 14.00 h premietaním autorských „astrorozprávok“ pracovníčok Zemplínskeho kultúrneho centra a hvezdárne (ZKCaH) v Michalovciach. Pre deti tu tiež budú k dispozícii hlavolamy a skladačky. Druhá časť programu je určená náročnejším návštevníkom. „Bude to prednáška o meteoritoch a na jej konci bude možné si meteority i zakúpiť,“ priblížil astronóm ZKCaH Zdeněk Komárek. Zariadenie tiež ponúkne prehliadku budovy, ďalekohľadu a tiež meteorologického prístroja, v prípade priaznivého počasia i pozorovanie Slnka.

 

 

Možno vás zaujme: Fínsko vráti Rusku zadržané umelecké diela



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies