Nemecko a Francúzsko sa postavili proti zákazu udeľovania schengenských víz Rusom

NETKY.SK • 31 August 2022, 10:14 • 2 min
Nemecko a Francúzsko sa postavili proti zákazu udeľovania schengenských víz Rusom

BERLÍN – Nemecko a Francúzsko sú proti širokému zákazu schengenských víz pre Rusov.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na dokument, ktorý má k dispozícii. Ten načrtáva pozíciu oboch krajín a mal byť zaslaný ostatným členom Európskej únie v predvečer stretnutia ministrov zahraničných vecí krajín Únie v Prahe.

 

Z domova: Investícia Bosch - hotová vec? Všetko ešte môže byť inak!

 

img

 

„Musíme sa zamyslieť nad inteligentnými spôsobmi, ako využiť dôležitý pákový efekt pri vydávaní víz,“ uvádza sa v texte. Zároveň dokument naznačuje, že žiadosti o udelenie víza ruských občanov by mali byť dôkladne preverené z hľadiska možných bezpečnostných hrozieb. No nemal by sa podceňovať vplyv priamej skúsenosti života v demokracii. Týka sa to najmä budúcich generácií.

 

img

 

„Naša vízová politika by to mala odrážať a naďalej poskytovať medziľudské kontakty v EÚ s ruskými občanmi, ktorí nie sú spojení s ruskou vládou,“ hovorí ďalej dokument.  Z toho dôvodu, je podľa textu, potrebné zachovať právny rámec, ktorý by umožnil najmä študentom, umelcom, vedcom a odborníkom vstup do Európskej únie bez ohľadu na to, či im môže hroziť politické prenasledovanie.

 

Nemecko i Francúzsko zároveň upozornili ostatných členov EÚ, že by zakázanie vstupu Rusov do krajín Únie, mohlo mať opačný efekt, aký chce spoločenstvo európskych krajín dosiahnuť. Prezidenta Ruskej federácie, by mohli Rusi začať podporovať viac. 

 

img

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre The Washington Post 9. augusta povedal, že západné krajiny by mali zakázať vstup na svoje územie všetkým Rusom a ukrajinský minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba neskôr vyzval všetky krajiny EÚ a G7, aby prestali vydávať Rusom víza.

 

Túto myšlienku podporilo niekoľko európskych krajín vrátane pobaltských štátov, Českej republiky. Ministri zahraničných vecí EÚ sa týmto návrhom majú zaoberať v týchto dňoch,  na neformálnom stretnutí v Prahe 30.

 

Prečítajte si aj: Ukrajinský politik, ktorý podporoval Putina, bol zavraždený spolu so svojou manželkou!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona