Fake it till you make it? Hrané sebavedomie nám vie dočasne pomôcť, to, že nie je skutočné nemusí nikto spoznať

NETKY.SK • 6 December 2023, 18:05 • 2 min
Fake it till you make it? Hrané sebavedomie nám vie dočasne pomôcť, to, že nie je skutočné nemusí nikto spoznať

Predstieranie sebadôvery, keď si nie ste istí, pomáha budovať sebaúctu. Na prísloví „fake it 'til you make it“ je veľa pravdy. Predstierať sebadôveru neznamená byť falošný, byť príliš sebavedomý alebo arogantný. Znamená to však naučiť sa byť sebavedomým zdravým spôsobom. Predstieraním sebadôvery sa môžete naučiť, ako sa stať sebavedomejším a tiež si vybudovať sebaúctu.

slovakia

left justify in out

Medzi tými, ktorí predstierajú sebavedomie a tými, ktorí to skutočne cítia, je veľký rozdiel. Falošná sebadôvera bude často odpoveďou pre tých, ktorí sa ocitnú v nepríjemných situáciách, ale potrebujú pôsobiť sebavedomo a dôveryhodne.

Budovanie skutočnej sebavedomia je jedinou dlhodobou možnosťou, ale ak potrebujeme rýchle krátkodobé riešenie, vieme ho efektne sfalšovať, ak to urobíme správne. Dnes si povieme, či hrané sebavedomie stojí za to a aké sú jeho benefity.

Fake it till you make it?

Sebavedomie je veľká osobnostná črta. Keď sa cítime istí sami sebou a svojimi rozhodnutiami, prestaneme myslieť na to, čo si o nás alebo našich činoch myslia všetci ostatní, a ľahšie sa uvoľníme v intenzívnych situáciách pod tlakom okolia.

Falošné sebavedomie zvyčajne nie je na škodu, pretože je to často mechanizmus zvládania, ako sa dostať cez niečo, čo nás znervózňuje.

Web Heakthyplace uvádza, že predstieranie sebadôvery, keď si nie ste istí, pomáha budovať sebaúctu. Na prísloví „fake it 'til you make it“ je veľa pravdy. Predstierať sebadôveru neznamená byť falošný, byť príliš sebavedomý alebo arogantný. Znamená to však naučiť sa byť sebavedomým zdravým spôsobom. Predstieraním sebadôvery sa môžete naučiť, ako sa stať sebavedomejším a tiež si vybudovať sebaúctu.

Prečo skúsiť hrané sebavedomie?

V dnešnom svete je sebavedomie dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, aj keď to nie vždy cítite. Tu sú tri dôvody, prečo by ste to mali skúsiť, kým naozaj nadobudneme skutočné sebavedomie.

1. Ľudia sa k vám budú správať inak, ak budete pôsobiť sebavedomo, čo môže viesť k lepším príležitostiam,

2. Keď sa správate (hoci aj hrane) sebavedomo, je pravdepodobnejšie, že sa budete cítiť sebavedomo,

3. Predstieranie sebadôvery vám môže pomôcť vybudovať si zručnosti a skúsenosti, ktoré potrebujete na úspech.

Výhody predstieranej sebadôvery

Všeobecná výhoda „fake it till you make it“ spočíva v vplyve, ktorý má na vaše osobné očakávania. Keď predstierate sebadôveru, automaticky vytvárate pozitívne očakávania o tom, čo ste v danej situácii schopní urobiť, čo vás v danej situácii automaticky robí vynaliezavejším.

S pozitívnejšími očakávaniami, ktoré máte k dispozícii, prirodzene pôsobíte kompetentnejšie, charizmatickejšie a informovanejšie. To má tiež tendenciu posúvať vašu sebaúctu a sebaobraz vpred a s vyššou úrovňou v oboch oblastiach je pravdepodobnejšie, že podstúpite nevyhnutné riziká potrebné na to, aby ste sa posunuli vpred k vytúženému cieľu.

Ide v podstate o to, aby ste sa dostali do správneho rozpoloženia, aby ste podporili proaktívnu činnosť. Proaktívna akcia buduje dynamiku a dynamika podobne buduje dôveru. V skutočnosti je proaktívne konanie týmto spôsobom – ako výsledok „predstierania“ – oveľa silnejšie ako pozitívne myslenie.

Pár typov ako zahrať sebavedomie:

 

Nepreháňajte to s nedokonalosťami

Väčšina ľudí si nevšimne vaše nedokonalosti a tie, ktoré áno, nestoja za váš čas ani pozornosť. Nie je potrebné upriamovať pozornosť iných ľudí na to, v čom si nie ste istí – bude to slúžiť len na to, aby ste sa cítili horšie (a oni sa môžu cítiť trápne). Namiesto toho ich oslňte svojimi najlepšími vlastnosťami.

Výzor robí veľa

Venujte väčšiu pozornosť svojim vlasom, make-upu a úprave. Keď budete vyzerať čo najlepšie, budete sa aj vy cítiť najlepšie. Je to to najlepšie, čo môžete urobiť, aby ste si zvýšili sebavedomie.

Hovorte s istotou

Sebavedomý človek svojimi slovami vždy presadzuje pocit sebaistoty. Keď hovoríte s pocitom sebaistoty, vytvárate ilúziu, že na tom, čo máte povedať, záleží.
Robte to dovtedy, kým aj vy neuveríte, že to tak je.

Sila očného kontaktu

Bez ohľadu na to, s kým hovoríte, počas rozhovoru je dôležité udržiavať očný kontakt. Pohľad nadol alebo preč pri rozhovore s niekým môže vyvolať pocit, že si nie ste istý svojimi slovami, alebo, čo je horšie, klamete!

Podávanie ruky

Pevný stisk ruky je jedným z najlepších nástrojov na vyžarovanie sebadôvery pri prvom stretnutí s niekým. Nemusíte im silno stískať ruku, ale pekný ľahký úchop dodá tomu druhému predstavu, že ste silný a sebavedomý človek.

Správajte sa, akoby ste boli niekto iný

Mohlo by vám pomôcť modelovať niekoho, kto bol veľmi úspešný v tejto oblasti, cez ktorú sa snažíte prepracovať. Ide o zrkadlenie ich myslenia a správania v počiatočných fázach vašej cesty, kým nedosiahnete štádium, v ktorom získate potrebnú sebadôveru, aby ste sa mohli pohnúť vpred vlastným spôsobom. Nejde teda o dlhodobý plán.

Ak chcete začať tento proces, premýšľajte o niekom, koho obdivujete, alebo o niekom, kto je veľmi kompetentný a sebavedomý v oblasti, ktorú sa snažíte zvládnuť. Teraz sa opýtajte sami seba:

Čo keby som bol na jeden deň touto osobou?

Čo keby som bol touto osobou, ktorá rieši súčasnú situáciu, ktorej čelím?

Čo konkrétne by som urobil?

Ako konkrétne by som sa zachoval?

Ako by som premýšľal a hovoril k sebe a ostatným?

 

Stretávania sa so sebavedomými ľuďmi

Hovorí sa, že sme súčet našich piatich najbližších priateľov . Preto, ak máte problémy v určitej oblasti svojho života, potom je veľmi pravdepodobné, že vaši piati najbližší priatelia – ako súčet – tiež zápasia v tejto oblasti.

Jedným zo spôsobov, ako obísť tento scenár, je začať sa stýkať s ľuďmi, ktorí sú úspešní a sebavedomí v oblastiach života, v ktorých by ste sa chceli tiež cítiť sebaisto. Čím viac času strávite s týmito ľuďmi, tým viac na vás bude pôsobiť ich zmýšľanie, zvyky, perspektívy a správanie. Často sa to stane prirodzene bez veľkého vedomého úsilia.

Skutočné sebavedomie prichádza s časom

Skutočné sebavedomie prichádza s časom. Je to niečo, čo prirodzene získavate, keď rozvíjate nové zručnosti, získavate užitočné zdroje, získavate viac vedomostí a získavate viac skúseností. Takto si vypestujete pocit dôvery, ktorý môže trvať celý život. To, samozrejme, neznamená, že „predstierať, kým sa vám to nepodarí“ nemá žiadnu hodnotu..., práve naopak.

Čím viac „predstierate“, tým proaktívnejšie kroky podniknete a v dôsledku toho získate viac zručností a skúseností, čo samozrejme prirodzene buduje sebadôveru.

Zdroje:

https://medium.com/@ellapearson/how-to-turn-false-confidence-into-true-confidence-b5a7857a674b

https://www.healthyplace.com/blogs/buildingselfesteem/2015/07/faking-confidence-when-youre-not-confident

https://charismaticpersona.com/how-to-fake-confidence/

https://www.notdressedaslamb.com/2017/08/how-i-fake-confidence-when-my-self-esteem-is-low.html

https://youqueen.com/life/personal-development/9-tips-on-how-to-fake-confidence-until-your-really-feel-it/

https://blog.iqmatrix.com/faking-confidence

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: glamour.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies