Náčelníci armád ECOWAS rozhodujú o prípadnej intervencii voči pučistom v Nigeri

NETKY.SK • 18 August 2023, 14:32 • 2 min
Náčelníci armád ECOWAS rozhodujú o prípadnej intervencii voči pučistom v Nigeri

ŽENEVA / AKKRA / NIAMEY - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v piatok opäť odsúdil vojenský prevrat v africkom štáte Niger a jeho aktérov. Upozornil, že v Nigeri je ohrozená "samotná predstava o slobodách".

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa Türka hrozí, že prevrat v Nigeri, ktorý je už teraz jednou z najchudobnejších krajín sveta, ešte viac zhorší ekonomickú situáciu v štáte, keďže jeho hranice sú uzavreté, obchodovanie je zastavené, dochádza k vážnym výpadkom elektriny a rastú ceny potravín. V súvislosti s tým komisár vyzval na ničím neobmedzený prístup humanitárnej pomoci do krajiny.

Vysoký komisár OSN vyjadril poľutovanie nad tým, že politikov, ktorých si občania zvolili, aby Niger vyviedli z biedy, v rozpore s ústavným poriadkom zosadili a zadržali vodcovia vojenského prevratu. Podľa Türka musia byť demokraticky zvolení lídri "okamžite prepustení a demokracia musí byť obnovená". Türk uviedol, že znepokojenie vyvoláva aj rozhodnutie vodcov prevratu stíhať zosadeného prezidenta Mohameda Bazouma. Označil ho za politicky motivované a z hľadiska práva aj za neopodstatnené. Za veľmi znepokojujúce považuje Turk i obmedzovanie občianskeho sektora, pričom poukázal na podozrenia zo zastrašovania novinárov a obmedzovanie vysielania zahraničných médií.

 

V ghanskej metropole Akkra medzičasom pokračuje schôdzka náčelníkov generálnych štábov armád západoafrických štátov, ktorí podľa médií dohadujú podrobnosti možného vojenského zásahu v Nigeri, ak sa diplomacii nepodarí zvrátiť vojenský prevrat

Vojenskí dôstojníci zosadili nigérijského prezidenta Mohameda Bazouma 26. júla a odmietli výzvy OSN, západoafrického ekonomického bloku ECOWAS i ďalších krajín na jeho opätovné uvedenie do úradu, čo podnietilo regionálne mocnosti, aby zvažovali nasadenie svojich pohotovostných síl.

Počas dvojdňového stretnutia, ktoré sa skončí v piatok záverečným ceremoniálom približne od 16.00 h SEČ, šéfovia obrany podľa oficiálneho harmonogramu diskutovali o logistike a ďalších aspektoch možného nasadenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP / Reuters Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies