Slovák, ktorý zomrel na koronavírus sa vrátil z Chorvátska, na koronasemafore svieti červenou

NETKY.SK • 3 September 2020, 15:23 • 2 min
Slovák, ktorý zomrel na koronavírus sa vrátil z Chorvátska, na koronasemafore svieti červenou

ZÁHREB - V Chorvátsku pribudlo za posledných 24 hodín 369 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Ide o najvyšší počet od začiatku pandémie. Informovala o tom vo štvrtok agentúra HINA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Predchádzajúci rekordný prírastok nových prípadov za deň (258) úrady naposledy zaznamenali 26. augusta.

 

Počet osôb, ktoré mali pozitívne výsledky testov na koronavírus SARS-CoV-2, tak v Chorvátsku od začiatku pandémie stúpol na 11.094. Na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 doteraz zomrelo 194 ľudí a vyliečilo sa 8266.

 

Počet aktívnych prípadov nákazy je 2634. V samoizolácii sa nachádza 8901 ľudí.

 

V súčasnosti je hospitalizovaných 269 pacientov s chorobou COVID-19, spôsobovanou koronavírusom, vrátane 15 ľudí napojených na pľúcne ventilátory.

 

Táto krajina na pobreží Jadranského mora si v prvých mesiacoch pandémie poradila aj bez prísnych karanténnych opatrení. Niekoľko mesiacov zaznamenávala necelých 100 prípadov infekcie denne, v polovici mája dokonca nemala takmer žiadne nové prípady nákazy.

 

Avšak infikovaní začali pribúdať od 1. júla, keď Chorvátsko otvorilo počas letnej sezóny hranice pre turistov.

Najviac postihnutými oblasťami je Splitsko-dalmatínska župa na pobreží Jadranského mora a hlavné mesto Záhreb.

 

AKO MINIMALIZOVAŤ RIZIKO NÁKAZY 🦠

Uverejnil používateľ OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Nedeľa 30. augusta 2020

 

Od 1. septembra na koronavírusovom semafore červenou

62-ročný muž netrpel žiadnymi inými chorobami a do nemocnice sa dostal po návrate z Chorvátska.

 

Priebeh jeho ochorenia bol veľmi rýchly. Pacient sa z dovolenky z Chorvátska vrátil 18. augusta a na koronavírus bol pozitívne testovaný približne o týždeň neskôr.

 

Jeho zdravotný stav sa začal prudko zhoršovať, a preto bol v piatok 28. augusta hospitalizovaný. O deň neskôr ležal na ARO oddelení, bol mu podaný aj liek remdezivir, muž však v nemocnici umrel. Informuje o tom TV Markíza.

 

„Medzi ‚červené krajiny‘ z pohľadu pandémie nového koronavírusu od 1. septembra patria Chorvátsko, Francúzsko, Španielsko, Holandsko, Belgicko a Malta,“ informuje Ministerstvo vnútra SR.

 

„Pri vstupe na územie Chorvátska nie je potrebné preukázať sa testom na COVID-19,“ uvádza Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Záhrebe.

 

Novinkou, ktorá platí od 1. septembra, je to, že ľudia, ktorí sa vrátia z rizikovej krajiny v rámci Európskej únie, sú povinní absolvovať desaťdňovú karanténu. Do piatich dní by ich mali otestovať na koronavírus.

 

„Zmenou je, že ak sa u navrátilcov z rizikových krajín do 10 dní nepodarí zrealizovať testovanie a nebudú mať žiadne príznaky ochorenia, karanténa sa u nich ukončí aj bez testovania,“ uvádza ďalej ministerstvo.

 

Ochranné pomôcky môžete objednávať na: shop.netky.sk.  Na sklade sú jednorázové ochranné rúška, textilné ochranné rúška a dezinfekčné gély.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies